Kritikerpris till pjäsförfattaren Ilja Lehtinen

av Ny Tid

Finlands kritikerförbund SARV har beviljat pjäsförfattaren och dramaturgen Ilja Lehtinen sitt årliga pris Kritiikin kannukset. Lehtinen får priset för sitt manuskript till pjäsen Elinvoima, som sattes upp på Teaterhögskolan i höstas. Pjäsen var Lehtinens magistersarbete vid högskolans dramaturglinje.

Enligt prisjuryn imponerade den 1984 födda helsingforsaren Lehtinen med pjäs som tar ställning till klimatförändringen och den hotande ekokatastrofen utan att erbjuda enkla lösningar eller förfalla till plattityder. Elinvoima koncentrerar sig speciellt på Finlands skogsanvändning, och den polyfona och värdemässigt mångbottnade texten utmanar enligt juryn vår tids kultur. Enligt prismotiveringen tar dess essäistiska grepp avstånd från myten om den heroiska, manliga krigaren och förvandlar teaterscenen till en arendtsk arena för diskussion och medborgarskap. Pjäsen hade premiär den 11.10.2018 och regisserades av Tuomas Rinta-Panttila.

Lehtinen är också känd som spoken word-artist under artistnamnen Illmari.

Kritiikin kannukset har sedan 1961 beviljats till en finländsk konstnär eller grupp för en framstående gärning inom någon konstgren, och är i första hand avsett att lyfta fram ett konstnärligt genombrott av en ung artist.

Foto: Sanni Siira/Teaterhögskolan. 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.