Cykelförbundet: FM:s budgetförslag sviker miljömålen

av Ny Tid

Cykelförbundet i Finland kritiserar finansministeriets budgetförslag för att det inte riktar tillräckligt mycket resurser till cykeltrafik och utbyggnad av promenadstråk. Förbundet rasar över att cyklings- och promenadprojekt i förslaget endast får 3,5 miljoner nästa år i stället för de 14 miljoner som utlovades i regeringsprogrammet.

– FM:s förslag upprätthåller det nuvarande ineffektiva trafiksystemet som baserar sig på privatbilism, uppger cykelförbundets verksamhetsledare Matti Koistinen enligt ett pressmeddelande.

– För att förverkliga det program för främjande av promenad- och cykeltrafik som Trafik- och kommunikationsministeriet gjort upp skulle det behövas 35 miljoner euro i året. Redan med 14 miljoner hade man kommit en bit på vägen, men med 3,5 miljoner går det vara att förverkliga enstaka projekt.

Koistinen jämför med att 300 miljoner euro enligt budgetförslaget skulle budgeteras för reparation av bilvägar.

– Utsläppen från trafiken har just inte minskat alls i Finland. För att få ner dem behövs snabba och effektiva åtgärder för att få så många som möjligt att börja röra sig med cykel eller offentliga transportmedel. Det verkar som om man på Finansministeriet inte har förstått hur bråttom det är med åtgärder för att stoppa klimatförändringen, säger Koistinen.

I en utredning 2015 konstaterade Helsingfors stad att varje euro som staden investerat i cykelinfrastruktur inbringade motsvarande 7,80 euro i bland annat inbesparad och mindre hälsovårdsutgifter, eftersom cykling också har en hälsofrämjande effekt.

Finlands miljöcentral konstaterade i en barometer 2016 att hälften av alla arbetsresor på mellan 3 och 10 kilometer fortfarande görs med personbil i Finland. I dag cyklar eller går 32 procent av finländarna till jobbet.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.