Politiska ungdomsorganisationer: Fördöm turkisk attack i Syrien!

av Ny Tid

De rödgröna regeringspartiernas ungdomsföreningar uppmanar Finland att fördöma den attack som Turkiet planerar mot de kurdiska områdena i nordöstra Syrien. USA meddelade igår att att landet drar bort sitt stöd till de Syriska demokratiska styrkorna (SDF), i vilken den kurdiska gerillan YPG ingår. De mestadels kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien har varit en bastion mot Islamiska staten och en nyckelspelare bland annat i försvaret av yazidierna i området. Området inbegriper också Rojava, där kurderna etablerat ett demokratiskt, självstyrt samhälle inspirerat av socialistiska principer. På grund av det kurdiska folkets kamp för självstyre har de kurdiska trupperna i nordöstra Syrien ändå varit en nagel i ögat på den turkiska regeringen, och kurderna har tvingats försvara sig på två fronter: dels mot IS på ena sidan och mot Turkiet på den andra. Turkiet och de islamistiska grupper som stöder landets militär har sedan våren 2018 ockuperat området Afrin i nordvästra Syrien. Det amerikanska stödet till kurderna har ändå hindrat en storskalig militäroperation mot de nordöstra områdena av landet .

Enligt Vänsterungas, Socialdemokratiska ungas och Unga Grönas ordförande är Turkiets mål att utplåna de kurdiska trupperna i området.

– Om Turkiet och dess allierade tillåts rycka fram i norra Syrien, kommer det att resultera i blodiga etniska rensningar riktade mot områdets olika folkgrupper, och bidra till ett förstärkande av terroristorganisationen IS, uppger SDP-ungas ordförande Mikkel Näkkäläjärvi enligt ett pressmeddelande.

I området lever i dag, förutom några miljoner kurder och andra folkgrupper, bland annat 12 000 tillfångatagna IS-terrorister och 70 000 av deras familjemedlemmar. USA har nu uppmanat Turkiet att gå in och ta kontroll över fång- och flyktinglägren.

– De IS-fångläger som också omtalats i finländska nyheter är nu i fara då turkiska allierade med bakgrund i IS och al-Qaida får ansvar för deras administration. Vi kan vänta oss att terroristorganisationen igen växer i styrka som ett globalt hot, säger Vänsterungas ordförande Hanna-Marilla Zidan.

Enligt de undertecknade kan Turkiet ändå inte inleda en stormanöver mot de kurdiska styrkorna utan politiskt och materiellt stöd från Europa. Därför anser de, bör Finland som EU-ordförandeland omedelbart skrida till konkreta åtgärder för att förhindra ett turkiskt anfallskrig.

– Det är upprörande hur världen har övergett folken i norra Syrien som lyckades besegra terroristorganisationens kalifat. SDF:s trupper har förlorat över tiotusen krigare i kriget mot IS, säger Unga Grönas ena ordförande Amanda Pasanen.

– Både Finland och det internationella samfundet måste förbinda sig till att motarbeta Turkiets planer på etisk rensning och brutal ockupation, säger organisationens andra ordförande Sameli Sihvonen.

Varken Svensk ungdom eller Centerunga har skrivit under uttalandet, och har inte heller kommit med egna officiella uttalanden angående de turkiska anfallsplanerna.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.