Jonas Sjöstedt avgår som partiledare i maj

av Janne Wass

Svenska Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval till posten på partiets kongress i maj. Det meddelar han i ett inlägg på sociala medier. Enligt Sjöstedt, som tillträdde posten 2012 efter Lars Ohly, hade han ursprungligen tänkt sig att ”åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande”. Dessutom skriver han att han vill få tid för familjen och ”vara en bra och närvarande pappa, make och vän. Min familj bor sedan flera månader tillbaka i Vietnam. I sommar kommer jag att lämna mitt uppdrag som riksdagsledamot och flytta till min familj i Hanoi.” Sjöstedts hustru Ann Måwe tjänstgör som Sveriges ambassadör i Vietnam. Jonas Sjöstedt kommer även att lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Sverige går till riksdagsval 2022 och Sjöstedt skriver att genom att avgå redan nu, ger han Vänsterpartiet gott om tid för den nya ordföranden att etablera sig. Han tog över rodret för partiet i en svacka: 2006, 2010 och 2014 fick V under 6 procent av rösterna i riksdagsvalet, men 2018 blev det ett uppsving med ett valresultat på 8 procent. I politiken har han framför allt drivit en tydlig kampanj mot vinster i välfärden. Sjöstedt utsattes för viss kritik i samband med regeringsförhandlingarna 2018 då Vänsterförbundet blev tungan på vågen för bildandet av en center-vänsterregering ledd av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet var inte inbjudet att delta i regeringen, efter krav av Centern och Liberalerna, men regeringskoalitionen behövde ändå V som stödparti i riksdagen. Efter ett stort medieuppbåd accepterade V-ledningen med Sjöstedt i spetsen att agera stödparti, vilket inte föll i god jord hos en del V-anhängare.

Sjöstedt var EU-parlamentariker 2006-2010, och valdes 2010 in i Sveriges riksdag. Han har även visat framfötterna som både fack- och skönlitterär författare och har i flera år verkat som kolumnist för Ny Tid. Jonas Sjöstedt är 55 år gammal, och vad han yrkesmässigt tänker göra efter maj yppar han inte i sina meddelanden på Facebook och Twitter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.