Sardinerna i Italien stoppade högerextrem valframgång

av Christin Sandberg

I Italien har Sardinerna – den italienska proteströrelsen som den finländska Strömmingsrörelsen har inspirerats av – lyckats stoppa ytterhögerpartiet Lega från att vinna regionalvalet. Den finska motsvarigheten håller som bäst på att förbereda sin första ”fiskmob”, som kommer att hållas i Helsingfors den första februari.

– Vi är en rörelse där alla som söker en plattform för att uttrycka sin ovilja mot den ökade hatpropaganda och hatretorik som vi ser i samhället är välkomna, säger Katriina Valli. Hon är en av de åtta personer som tillsammans satte sig ner den 23 december förra året och pratade om att de ville göra något åt den, som de tyckte, explosionsartade spridningen av hat på nätet och i samhället. 

Två dagar senare hade de satt upp en plattform på sociala medier och tre veckor efter det hade de fler än 25 000 följare. 

– Vi arbetar mot rasism, alternativa högerrörelser och all typer av våldsorienterad verksamhet.

Valli understryker också att det är en värdebaserad gemenskap, inte en politiskt styrd grupp, och menar att det i media har förekommit felaktiga kopplingar mellan strömmingarna och Vänsterförbundet eller De gröna, eftersom ett par av de personer som ingår i kärngruppen har kopplingar till dessa partier.

– Bland dem som stödjer vårt initiativ finns det personer från alla politiska partier. Själv har jag till exempel alltid röstat på Samlingspartiet, säger Valli.

”Strömmingarna” är inspirerade av de italienska ”Sardinerna” – en proteströrelse som startade den 14 november 2019 i universitetsstaden Bologna. Fyra kompisar i 30-årsåldern arrangerade en flashmob för att visa att alla inte var med det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Lega, vilket dess ledare, före detta inrikesministern, Matteo Salvini påstod då han reste runt i regionen och kampanjade inför valet.

Målet för Sardinerna var att samla människor i en fredlig demonstration mot den hårda politiska retorik som spridit sig de senaste åren. En demonstration blev snabbt många fler, och rörelsen spred sig över landet och snart även internationellt.

Till skillnad från Strömmingarna har Sardinerna hela tiden poängterat att de är politiska och tydligt står till vänster om den politiska mittfåran, men samtidigt avsagt sig alla kontakter med de etablerade politiska partierna. De vill även bidra till att skapa intresse och engagemang för politik.

– Många sardiner tillsammans bildar en massa och kan göra skillnad, sade Andrea Garreffa, en av grundarna inför en sardinmanifestation i Rom.  

Det stora testet kom i helgen då det hölls regionalval i Emilia Romagna, sardinernas födelseregion, där också Bologna är beläget. Regionen, som traditionellt är ett vänsterfäste, sågs som en nyckelregion för högerpopulistiska Lega vars ledare Matteo Salvini satsade allt i en massiv kampanj.

– Salvini har varit mer synlig än regionpresidentkandidaten från Lega. Detta till skillnad från vänsterblocket, där regionpresidenten och de lokala representanterna har varit de mest aktiva i valkampanjen, sa statsvetarprofessorn Piero Ignazi ett par veckor innan valet.

Han såg det som ett tecken på att högern vill göra valet till ett val av nationell betydelse. Hittills har Lega och deras ytterhögerkoalition vunnit alla andra regionalval. 

Men centervänsterkandidaten vann över högerpopulistiska och främlingsfientliga Legas kandidat. 

Många tillskriver den nya proteströrelsen Sardinerna stor betydelse för att centervänsterkandidaten gick segrande ur valet.

Inför valet manifesterade de i massor. Utan partipolitiska flaggor. De ville, som sagt, inte vara partipolitiskt bundna, men de var tydliga med att de ville stoppa den tidigare inrikesministern Salvini och Lega från att vinna valet i deras födelseregion och bidra till att öka det politiska deltagandet. 

De lyckades med båda.

Giulia Trapolini är en av grundarna till Sardinerna.

– Sardinerna har varit viktiga dels för att uppmuntra till ett högt valdeltagande, dels för att erbjuda en alternativ ”identitet” till den som ytterhögern erbjuder. De erbjuder ett ”vi” som inte bygger på uteslutning, utan ett inkluderande och välkomnande ”vi” där dialog står i fokus, säger forskaren Giorgia Serughetti i en kommentar efter valet. 

Valdeltagandet har aldrig varit så stort. 67,6 procent av de röstberättigade tog sig till urnorna, vilket var en ökning med 30 procent sedan det senaste valet. 

– Varje seger över högerpopulister, eller ”identitetshögern” är viktig, eftersom de är starkt inriktade på en hierarkisk uppdelning mellan könen, har en vision om att bevara den traditionella familjen och är emot all utbildning mot sexism och homofobi, säger Serughetti.

Hon beskriver Sardinernas förhållande till den framväxande feministiska rörelsen i landet som ”tyst” stöttande och icke-militant, genom att de vänder sig mot politisk hatpropaganda. 

– Däremot har de inte gett de existerande feministiska rörelserna någon särskild uppmärksamhet eller aktivt försökt inkludera dem. Nätverket Non una di meno (Inte en kvinna mindre) har dock deltagit i ett flertal sardindemonstrationer.

Medan Sardinerna har klarat sitt första mål – att stoppa Salvinis framfart – har strömmingarnas kamp för att stoppa hatpropagandan som sprids i Finland precis börjat. 

– Vi har fått väldigt positivt stöd för vårt initiativ. Nu arbetar vi på olika nivåer för att hitta sätt att sätta stopp för spridning av hat, säger Katriina Valli.

Hon beskriver det som att de samlar kunskap, förslag och stöd för att kunna fortsätta med det arbetet. 

Att de kallar sig Strömmingarna beror på att det är en vanlig, och inte minst miljövänlig, fisk i Finland.

– Det är även viktigt för oss att skapa medvetenhet kring miljöfrågor. Vi i Finland har Atte Ahokas, vår egen Greta Thunberg, och han är också en del av strömmingkärntruppen, säger Valli.

Foto: Christin Sandberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.