MV-lehtis grundare Ilja Janitskin är död

av Janne Wass

Den högerextrema fake news-webbsidan MV-lehtis grundare Ilja Janitskin har dött i tarmcancer. Det bekräftar hans närstående för tidningen Iltalehti och nyhetsbyrån STT. Janitskin blev 42 år gammal.

Janitskin hade en brokig yrkesbakgrund inom säkerhetsbranschen, som jeansförsäljare och inom tidningsbranschen då han 2014 grundade beryktade MV-lehti, som under mitten av 2010-talet var en av Finlands mest besökta webbtidningar, enligt vissa, omstridda, uppskattningar till och med den mest besökta i början av mars 2015. Han bodde tidvis i Miami och stora delar av 2010-talet i Spanien, där han grundade MV-lehti (senare MV-Media) under namnet Mitä Vittua? Han hade också en bakgrund som medlem i motorcykelklubben Bandidos och hade bakom sig fyra domar för misshandel.

MV-lehti blev snabbt ett forum för rasism, hatprat, fake news och för svartmålning av framför allt Sannfinländarnas politiska motståndare. Eftersom webbsidan var registrerad i Spanien var det svårt för myndigheterna att komma åt och stänga ner den. År 2016 efterlystes Janitskin som misstänkt för bland annat hets mot folkgrupp, ärekränkning och inte minst på grund av misstänkta ekonomiska brott och brott mot lagen om personuppgifter i samband med upprätthållandet av MV-lehti. Janitskin flydde de spanska myndigheterna till Andorra, och efter många om och men överlämnades han i april 2018 till finländska myndigheter. I oktober 2018 dömde Helsingfors tingsrätt Janitskin till 22 månaders ovillkorligt fängelse för 16 olika brott begångna i samband med MV-lehti, trots att Janitskin bedyrade att han inte varit ansvarig för tidningens innehåll och inte fungerat som chefredaktör. Bland annat dömdes han och den ökända Rysslandspropagandaspridaren Johan Bäckman för MV-lehtis svartmålningskampanj av Yle-journalisten Jessikka Aro, som gjort en bred reportageserie om ryska nättrollsfabriker. Janitskin överklagade domen till Helsingfors hovrätt. Ärendet behandlades i hovrätten i oktober 2019, men utfallet har inte tillkännagetts.

Janitskin gav också in i politiken. Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 och stöddes bland annat av den främlingsfientliga Suomi ensin-rörelsen och Rajat kiinni-rörelsen, men lyckades inte samla tillräckligt med underskrifter för att kunna kandidera. Han ställde upp i riksdagsvalet 2019 för Paavo Väyrynens parti Sjustjärnerörelsen, men fick endast 390 röster och blev inte invald.

Ilja Janitskin hade ingen egen familj, och sörjs enligt Iltalehti av sina föräldrar, en stor grupp vänner och hunden Rapido.

EDIT 7.2.2020: I andra stycket stod tidigare att MV-Lehti under vissa perioder under slutetr av 2010-talet var Finlands mest besökta webbtidning. Detta baserar sig dock på en omstridd tolkning. Jessikka Aro skriver sitt namn med 2 k. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.