Ny Tid får stort folkbildningspris

av Ny Tid

Ny Tid tilldelas Svenska Folkskolans Vänners Folkbildningspris på 15 000 euro. Enligt motiveringen ”står [Ny Tid] för en öppen och analytisk samhälls- och kulturjournalistik med hög ambitionsnivå. Förankrad i en finlandssvensk tillhörighet granskas samhällsutvecklingen såväl ur ett närperspektiv som globalt.

I ett läge där mångfalden och antalet röster i kulturjournalistiken minskat har Ny Tid strävsamt agerat arena för gedigen kulturkritik. Den 75-åriga tidskriften har också i decennier varit en viktig plantskola för finlandssvenska journalister och författare. De omställningar som dels de brutna banden till partivänstern, dels övergången till närvaro på nätet inneburit, har genomförts väl och målmedvetet, och i politiska frågor har Ny Tid kunnat vara en sansad part vars intellektuella grepp väcker respekt också hos motpoler.

Med en journalistik där samhället skärskådas med kulturella glasögon och kulturen med samhälleliga glasögon framstår tidskriften Ny Tid som en folkbildande aktör av betydelse på det finlandssvenska mediefältet.”

Ny Tids chefredaktör Janne Wass säger att han är mycket glad över att just Ny Tids folkbildningsideal uppmärksammas, eftersom det ofta faller lite i skymundan.

— Det är nånting vi tänker på ganska mycket då vi sätter ihop temahelheterna i tidningen. Vi försöker att gå bakom nyhetsrubrikerna och bakom den offentliga diskussionens teman och förklara varför världen ser ut som den gör i dag. När vi planerar våra artiklar går vi alltid in med inställningen att vi inte bara vill komma med samma nyhetstexter och samma argument som redan går att läsa på annat håll, utan vi vill bidra med de byggklossar som fattas ur den allmänna diskussionen som skulle ge folk en bättre förståelse olika samhälls- och kulturfenomen.

Ny Tid görs av en liten kärngrupp som består av chefredaktör Wass, redaktionssekreterarna My Lindelöf och Lisa Gemmel, grafikern Otto Donner och ekonomi- och prenumerationsansvariga Erik Sjöholm. Därtill engagerar tidskriften årligen över hundra frilansjournalister, -kritiker, -kolumnister och -essäister.

— Jag är ofta tidningens ansikte utåt, men äran för priset hör till hela redaktionen som med sina skilda kompetenser och intressen gör att vi kompletterar varandra.

Enligt Wass kommer en del av prispengarna att gå till personalens välmående, som ett tack för välgjort arbete.

–Jag är väldigt stolt över redaktionen och det arbete som den gör, och fortsätter göra också nu under dessa svåra coronatider. Ny Tid utkommer som normalt under våren med ett nytt nummer varje månad.

Folkbildningspriset på 15 000 euro instiftades 1942 på initiativ av skolrådet John Österholm och bar tidigare benämningen ”Priset till folkbildningens trotjänare”.

SFV:s Kulturpris 2020 tilldelas skådespelaren, regissören och teaterchefen Maria Sid, och Brobyggarpriset tilldelas Armi Mikkola, undervisningsråd.

1 kommentar

katia båsk 1 april, 2020 - 11:09

Undetbart! Ni är så värda priset.Gratuletat!

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.