Coronan knäcker teater- och evenemangsbranschen

av Benjamin Rosenlund & Janne Wass

Evenemangs- och teaterbranscherna går på knä inför coronaepidemin och de restriktioner om folksamlingar som stat och kommuner infört. Evenemangsbranschen sysselsätter närmare 200 000 personer i över ­
3 000 företag. Sammanlagt omsätter branschen årligen kring 2,3 miljarder euro. När konserter, sportevenemang och andra tillställningar inhiberats, räknar branschens intresseorganisation med att årets omsättning minskar med 1,5 miljarder euro – en katastrof för både företag och anställda. En liten lindring gavs då regeringen inför denna tidnings pressläggning delade ut 7 miljoner euro till evenemangsproducenter, i första hand musikfestivaler.

De flesta teatrar i Finland kan idag ta in hälften eller en tredje­del av sin vanliga publikmängd. I en intervju för Yle säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin att musikalen Mary Poppins nu spelar för 250 personer, då det skulle behövas 400 personer per kväll för att få ekonomin att gå ihop. Svenskis har också tvingats lägga om hela vårens program, och bland annat slopat alla vårens föreställningar av musikalen.

På grund av det svåra coronaläget i Vasa har Vasas social- och hälsovårdsnämnd förbjudit folksamlingar på över 50 personer, och gett en ”stark rekommendation” om att samlingar på över 20 personer undviks. Det har fått Wasa Teater och Vasa stadsteater att helt stänga dörrarna åtminstone fram till 25 oktober, bekräftar Wasa Teaters marknadsföringschef Jan Fröjdö.

Hur påverkas teaterns ekonomi av det här?

– Det är ju rätt skrattretande. Vi går på ännu större minus än förr. Inte ens att fylla halva teatern skulle räcka, så det är inte bra.

Är restriktionerna rimliga?

– Det är ju rimligt med tanke på den stora klicken av viruset vi fick här i Vasa. Nu har de ju starkt rekommenderat att krympa folksamlingar till max 20 personer. Det måste väl bara accepteras eftersom det är nödvändigt. Alla här gör ju vad de kan för att det vore säkrare.

Evenemangsbranschen intresseorganisation Tapahtumateollisuus ry ifrågasätter statens restriktioner på folksamlingar och evenemang i ett pressmeddelande 25.9. Enligt organisationen finns det inga tecken på att professionellt organiserade evenemang där säkerheten tas i beaktande skulle vara smitthärdar.

Hur kunde stat och kommun bättre stöda teaterbranschen?

– Det skulle ju nog vara genom ytterligare stödpaket och fonder, vilket jag vet att de nu även funderat kring. Alla stöd är välkomna, säger Jan Fröjdö på Wasa Teater.

Foto: Tapahtumateollisuus ry

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.