Vänsterchocken i Bolivia manar till reflektion

av Ny Tid

När vänsterpartiet MAS förlorade makten i Bolivia efter 14 år och presidenten Evo Morales fick fly landet i panik för ganska precis ett år sedan, var det en chock för de allra flesta. Men frågan är om inte det som skedde den 1 oktober var ännu mer oväntat – att MAS nya kandidat, Luis Arce Catacora, vann valet med egen majoritet i första omgången – 55 procent – och partiet återtog makten, desto mer som det också fick egen majoritet i parlamentets båda kammare.

Inte ens MAS själva hade förväntat sig en sådan framgång, och det är många som nu plötsligt måste tänka om.

Hur kunde det hända? Tidskriften Nueva Sociedad pekar på att den ekonomiska krisen skapat nostalgi för de goda åren under MAS styre, då Bolivia hade bland den högsta BNP-tillväxten i Latinamerika, vilket Arce – tidigare finansminister – är en symbol för. En del av den nya medelklass som övergivit MAS har hastigt förlorat sin nyvunna position, vilket kan ha fått dem att tänka om även politiskt. Och regeringen Añez’ allmänt erkända fiasko, med ekonomiskt ras, höga covid-19-dödssiffror och korruptionsskandaler, kan ha dragit ned alla anti-MAS-kandidater i opinionen.

Den andra frågan som uppstår är: var det då verkligen valfusk i september förra året, som anti-regeringsprotesterna förutsatte? Att, som många inom oppositionen föreställt sig, MAS verkliga stöd låg kring 30-35 procent och resten var fabricerade röster, framstår idag som mycket osannolikt. Men var det något skumt med de sista 1-2 procenten av Evo Morales resultat, som knuffade honom över gränsen för seger i första omgången?

USA-tankesmedjan Center for Economic Policy har distrikt för distrikt jämfört resultaten från det omstridda valet med årets allmänt erkända. De konstaterar att de distrikt (ur ett stickprov kontrollerade) som OAS specifikt pekade ut som suspekta, tycks ha röstat likadant nu som då. Att Morales gick om i slutspurten har en naturlig förklaring i att rösterna från MAS fästen på landsbygden kom in sist – årets rösträkning visade precis samma mönster.

Några dagar efter valet riktade Mexikos regering, via ett anförande av vice utrikesministern, hård kritik mot OAS och dess ordförande Luis Almagro: genom att ”förhastat utropa valfusk” bidrog OAS till ”instabilitet, våld och konstitutionell oordning”, förklarade han.

Resultatet ger dock också inom MAS skäl till reflektion. Även om man förutsätter att resultatet från förra året var korrekt, betyder det ändå att Arce Catacora fick närmare 10 procentenheter bättre resultat än MAS historiske ledare Evo Morales. En betydande del av väljarna röstade uppenbart mot honom personligen, snarare än mot MAS och dess ideologi. Fast ekonomin väger tungt, är det uppenbart att den heller inte är allt för det bolivianska folket – det bryr sig också om frågor som korruption, demokrati och maktrotation, och upplevde det som en förolämpning när Morales körde över folkomröstningen om hans omval. Många vänsteranalyser har under den senaste tiden i en eller annan form upprepat temat ”rätta till felen för att avancera”. Det är uppenbart att fast partiet nu överraskande återtagit makten, har det ändå gått igenom en chock och har en tid av självprövning och debatt framför sig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.