Regeringen äventyrar Ny Tids finansiering

av Janne Wass

Finlands regerings nyligen publicerade budgetram medför ett skräckscenario för kulturfältet. Staten skär ner i kulturbudgeten med 17,5 miljoner euro- nästa år, och ytterligare 23 miljoner kommande år. Finlands kulturbudget var 2020 kring 485 miljoner euro. Som jämförelse var Sveriges kulturbudget samma år 2 miljarder euro.

Orsaken till nedskärningen är de minskade Veikkaus-inkomsterna, men vilken den än är, är detta ett svek mot Finlands kulturfält. Detta- borde vara en kulturvänlig regering: fyra av fem regeringspartier (Centern undantaget) har uppgett att de är redo att höja Finlands kultur-budget till en procent av statsbudgeten – för tillfället är siffran kring 0,8.

För Ny Tids del är detta oroande, eftersom kulturtidskriftsstödet är tidningens viktigaste inkomst efter prenumerationsintäkterna. Vidare är det oroande att ledande tjänstemän med ansvar för minoritetsspråkstödet till nyhetsmedier, vilket Ny Tid också beviljats, talar om att stödet i sin nuvarande form skulle slopas. Inte heller det nya presstöd som en arbetsgrupp av minister Timo Harakka förbereder skulle i sin nuvarande form ge något extra stöd till kulturtidskrifterna.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.