Tre frågor Till Felix Fortelius

av Adele Westerlund

som vunnit årets Arvid Mörne-tävling med sin novell ”Syltäppel” och som tidigare gjort praktik på Ny Tid.

1. Vad handlar novellen om?

– Det finns ett kort och ett långt svar på den frågan. Det korta svaret är att den handlar om en son och en mor som åker ut till stugan en höst för att plocka äpplen. Sedan lagar de sylt och åker tillbaka. Men det novellen egentligen handlar om är det som händer under ytan. Den handlar om deras ganska söndriga relation och att de inte har talat på väldigt länge. Efter att pappan dött försöker mamman återupprätta kontakten med sin son men det är för mycket för honom. Det har gått för många år och finns för mycket trauma för att sonen ska kunna acceptera det. Så det som sist och slutligen händer är bara att de åker ut till stugan, plockar äpplen, lagar sylt och åker hem igen – det blir aldrig något mera än det.

2. Vad gillar du själv att läsa?

– Jag läser mest klassiker, men det finns inte någon enskild genre som jag skulle föredra. Det är snarare olika ämnen eller teman som jag dras till – familjedramer och människors inre liv fascinerar mig. Favoritförfattare är också svårt att välja, men jag skulle säga att Tove Jansson har haft störst inflytande på mig, för hon har varit med mig hela livet. Vladimir Nabokov, som jag läste i tonåren, var den som sporrade mig att försöka utveckla mitt skrivande till en högre nivå.

3. Vad har vinsten för betydelse för dig?

– Det känns viktigt och stort att få ett sådant erkännande. Före tävlingen var jag lite osäker på om mitt skrivande skulle bli till något, men det här sporrar mig att fortsätta. Jag skulle så klart ha fortsatt skriva som hobby, för jag älskar att göra det, men jag vet inte om jag skulle ha försökt mig på någon författarkarriär utan det här. Att vinna har fått mig att tänka att skrivande kanske är något som jag är tillräckligt bra på så att jag kan göra det professionellt i framtiden.

På bilden från 2018 ses Felix Fortelius i mitten tillsammans med Ny Tids andra sommarredaktörer det året, artikelskribenten Adele Westerlund och Marcus Carlsten. Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.