Tidskrifterna kartlagda

av Janne Wass

I slutet av augusti publicerades Tidskriftsbarometern 2022, som för första gången kunde presentera detaljerad information om det finlandssvenska tidskriftsfältet och dess aktörer. Rapporten sammanställdes av undertecknad på uppdrag av Förbundsarenan, som upprätthåller nätverket tidskrift.fi.

Rapporten presenteras mer ingående i oktobernumret av Ny Tid, men i korthet kan man konstatera att de 86 tidskrifter som är med i nätverket omsätter närmare 10 miljoner euro och sysselsätter kring 180 hel- eller deltidsanställda. De finlandssvenska tidskrifterna publicerar årligen kring 4 000 frilansartiklar.

Som sammanställare av rapporten var en personlig reflektion jag gjorde att flera tidskrifters utgivare vägrade uppge centrala ekonomiska uppgifter, till exempel chefredaktörens lön – eller helt vägrade svara på enkäten för att den efterfrågade ekonomiska uppgifter. Bland de som helt vägrade svara p.g.a. att de skulle tvingas uppge ekonomiska uppgifter finns tidskrifter som utges av föreningar och förbund som mottar miljonbelopp i fond- och offentliga bidrag, och för vilka dessa bidrag utgör majoriteten av alla intäkter. Att dylika omhuldade finlandssvenska institutioner inte vill bidra till transparens och redogöra för hur bidragsmedlen används är oroväckande.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.