Essätävlingen Sputnik för unga startar idag!

av Ny Tid

I dag är start för essätävlingen Sputnik för unga i åldern 16-20 år, som arrangeras av Ny Tids utgivarförening Tigern. Temat för årets tävling är ”Politikens gränser”. Vinnaren premieras med ett penningpris på 500 euro och publikation i Ny Tid.

Utredningar visar att unga i Finland känner att de har svårt att få sina röster hörda i samhällsdebatten, och känner att beslutsfattare inte lyssnar på dem. Genom tävlingen vill Tigern ge unga möjlighet att publiceras i Svenskfinlands största kulturtidskrift, och på samma gång en chans att öva sig på att uttrycka sig i längre textform utanför skolans ramar.

Namnet Sputnik kommer från tanken om att essän är som en satellit som skjuts upp i rymden för att utforska nya världar, men också överblickar jorden och dess liv – och som med sin celestiala distans kanske kan se saker och ting lite tydligare än vi som tvingas iaktta livet i grodperspektiv. Samtidigt är den en litet självironisk lek med Ny Tids historia som vänstertidning. Sputnik var ju som känt den första satelliten som sköts upp i omloppsbana kring jorden år 1957.

Tävlingens inledningsdatum, 4 oktober, är detsamma som datumet då Sputnik sköts upp i rymden. Tävlingsbidragen kan sändas in t.o.m. den 15 november, varpå de utvärderas av en jury som tillsätts av Tigern. Den 4 januari, samma dag som Sputnik brann upp i jordens atmosfär 1958, tillkännages de vinnande essäerna. Utöver vinnaren, premieras tvåan och trean med 300 respektive 200 euro, samt publicering i Ny Tid. Eventuella hedersomnämnanden premieras med en årsprenumeration på Ny Tid.

Blev du intresserad? Läs mer om tävlingen, inklusive regler och skrivtips, på Tigerns webbsida!

Lämna en kommentar