Ny Tids festivalflicka

av Ny Tid

I den här artikeln från 1955 talas om ”festivalen” – det är alltså fråga om den ”antiimperialistiska” Världsungdomsfestivalen som ordnades i Polen det året. Över 30 000 ungdomar från 114 länder skulle sedermera komma att delta i festivalen, som introducerades av Nikita Chrusjtjov år 1947. Läs mer om Brittas resa till festivalen i Ny Tids artiklar här och här

När vår reporter var i Vasa häromdagen träffade han en flicka som har det mycket svårt. Hon heter Britta Öling. Hennes far kom nyligen hem från sanatorium, där han vårdats för lungsjukdom. Hennes mor togs in på sanatorium i tisdags — hon har fatt vatten i lungsäcken. Det är 7 barn i familjen, som lever på ett understöd på 10 000 mk i månaden och näst äldsta sonens inkomst — 4 000 mk i veckan. Britta sköter ensam hushållet.

— Jag vill så gärna till festivalen, men jag har inte råd, svarade Britta när vi frågade vad hon önskar sig för sommaren för egen del. Och nu ska Britta till Warszawa! Med beaktande av Brittas svåra hemförhållanden har Ny Tid beslutat utse henne till sin festivalflicka. De av våra läsare som vill vara med om att skänka Britta en välbehövlig och välförtjänt avkoppling på sommaren är välkomna med bidrag allmän insamling utlyses härmed!

Britta bor i Vikinga i Vasa — strax intill viken, i den långa räckan av trähus vid Abborrvägen ligger hennes hem. När vi kommer för att delge henne tidningens beslut är hon mitt uppe i sina vanliga hushållsbestyr — denhär gången står hon och diskar.

Det är kanske onödigt att nämna att Britta blev glad och överraskad av beskedet om att hennes önskan att fara till festivalen i alla fall kommer att gå i uppfyllelse.

— Ska JAG till festivalen!?!

Luggen är ljus och strävar envist ner över pannan. Det vilar mycket av allvar över hennes ansikte, men hon har en glittrande glimt i blicken.

— Jag är 16 år nu, berättar Britta. Jag har gått 8 år i centralyrkesskolan men när mamma blev sjuk måste jag sluta, Nu har jag haft två små barn att sköta.

Britta har saknat både tid och andra möjligheter att resa. Utomlands har hon aldrig varit.

— Den längsta resan jag har gjort var senaste sommar då jag var i Tenala på ett läger. Från Tenala gjorde vi en utflykt till Helsingfors. Det var roligt att fara till storstan men vi var bara fem timmar där så vi hann inte se så mycket.

Britta är klar med disken och sätter på kaffepannan.

— Vad är du mest intresserad av — utom att fara till festivalen?

— Att läsa! Jag läser allt som jag kommer över — mest film. Det vore roligt att vara med i en förening, men som det nu är är det svårt att få tiden att räcka till. Förr var jag med i pionjäravdelningen.

Mor och far är sjuka

– Vi är nio personer i familjen med mamma och pappa som är sju-ka, säger Brittas far Sigurd Öling, före sjukdomsfallet eldare vid Vasa ångsåg.

– Jag har just kommit hem från lungsanatoriet, och nu har min hustru blivit sjuk. Hon togs in på sanatoriet i tisdags. Hon förkylde sig i tvättstugan, det blev slembildning och slulligen vatten i lungorna.

Detta var ett svårt slag, det är ju modern som ska hålla ihop hemmet.

– Det är skralt med ekonomin hos oss, fortsätter Sigurd Öling.

– Jag är nu absolut förbjuden att arbeta. Först i augusti, ungefär när Britta kommer hem, får jag börja med lättare jobb. Nu får vi ett understöd på 10 000 mk i månaden. Ena sonen är på arbete och får 4 000 mk i veckan, men från det dras skatterna bort. Det blir inte mycket att leva på.

Utom Aili Öling ligger ett barnen på sjukhus.

– En av pojkarna, Stig-Göran, är som bäst på sjukhus. Han föll och stötte sig så han fick hjärnskakning. En av våra minsta har också haft otur. Hon skållade skålla på halsen när hon råkade dra ner kaffepannan med kokande vatten från spisen.

Trots alla motgångar håller Sigurd Oting humöret uppe.

— Det måste gå en dag i sänder, säger han, sällan går det två dagar.

Britta i klänning i bakre raden.

7 barn i familjen

Sigurd och Aili Öling har 7 barn. Äldsta sonen Mauritz är till sjöss Han är född 1935. Nästäldsta är Bengt, -36, därpå följer Britta, -39, Stig-Göran. -42, Sven, -43, Gösta -45 och Inga-Britt, -51. De ölingska barnen är glada och skojfriska och har lätt att komma med anmälningar som träffar mitt i prick.

Hjälp Britta att resa till festivalen!

Alla de läsare som vill Britta att fara till världsungdomens stora fest i Warszawa i sommar, uppmanas inlämna sina bidrag till Ny Tids kontor, Kotkagatan 9, Helsingfors, eller på postgirokonto 79 300. Kuvertet eller postgiroblanketten förses med märket ”Festivalflickan”. En nämnd har tillsatts för insamlingen.

Red

Fotnot: Idrottsvänner känner måhända igen namnet på en av Brittas bröder, Sven Öling, som sedermera kom att bli en framgångsrik tyngdlyftare, boxare och brottare. 

 

Lämna en kommentar