Ny Tid, arbetarlitteratur och Helsingfors bokmässa

av Fredrik Sonck

Som vanligt finns Ny Tid på plats då det drar ihop sig till bokmässa i Helsingfors mässcentrum 28 – 31 oktober. Den finlandssvenska tidskriftsmontern 6f37, är den exakta positionen.
Ny Tids redaktion är naturligtvis på plats och den som vill passa på att diskutera tidskriften, ge feedback eller föreslå teman som borde uppmärksammas på dessa sidor är hjärtligt välkommen att titta in. Nytryckta T-skjortor finns till försäljning, tidningar är gratis och så ordnar Ny Tid en liten tävling …
På Edith Södergran-scenen håller Ny Tid dessutom i trådarna för två olika diskussioner.

Torsdagen den 28 oktober klockan 16.30 är temat ”Arbetare eller klassresenär?”. Utgående från detta temanummer diskuterar kulturjournalisten Tuva Korsström och ytterligare någon medverkande ur detta nummer dagens arbetarlitteratur. Är det kanske problematiskt att mycket av dagens arbetarlitteratur skrivs av akademiker med arbetarbakgrund? Borde vi hellre tala om klassresenärslitteratur? Moderator är Nora Hämäläinen.

Fredagen den 29 oktober klockan 16.30 är rubriken för diskussionen ”Mellan kulturbevakning och samhällsdebatt”. Hur viktigt är det att kulturbevakningen emellanåt granskar samtiden och litteraturen ur ett politiskt perspektiv? Och när riskerar kritiken att bli propaganda? Deltagare i diskussionen är Svenska Yles kulturjournalist Sebastian Bergholm och författaren Siri Reuterstrand som är ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter. Fredrik Sonck är moderator.

Ny Tids moderskapslediga chefredaktör Nora Hämäläinen diskuterar för övrigt också existentiella frågor med Fredrik Lång på Totti-scenen (lördagen den 30 oktober 15.30) och dagens arbetsklimat med Merete Mazzarella på Edith Södergran-scenen (söndagen den 31 oktober 13.00).

Fredrik Sonck