Livlig Ny Tid-höst

av Janne Wass

Ny Tid och understödsföreningen Tigern flängde och flög under november och december! I november ordnade Tigern sin traditionella höstfest på Klubb Orfeus i Helsingfors, och i samband med den presenterade Tigerns styrelsemedlem Emelie Enckell sin bok Olof Enckells liv i centrum av en kulturepok. Glada lotterivinnare fick med sig bokpaket, Ny Tid-prenumerationer och Ny Tid-skjortor. Festens medelålder sjönk stadigt i takt med klockan, och dj:n Georg Boldts musikutbud blev allt modernare ju närmre midnatt det led.

I slutet av november månad gjorde Ny Tids redaktion en studie- och networkingresa till Sverige. I Göteborg träffade redaktionen representanter för kultur- och samhällstidskrifter, samt olika samarbetsorgan med bas i Lagerhuset i Göteborg. Under Ny Tids besök pågick även Tidskriftsveckan på Göteborgs stadsbibliotek. Tidskriftsverkstaden stod för arrangemangen av en utställning och ett digert program med föreläsningar och diskussioner. Ett intressant inslag var Bilaga, ett mellanting mellan postorderkonst och tidskrift. Prenumeranten får fyra gånger i året hem ett litet konstverk som måste rymmas i ett litet brevkuvert. En av projektets grundare, Mari Lagerquist, berättade att ”tidskriften” har kring 40 prenumeranter, varav en finns i Finland. Efter Ny Tids besök lutar det mot att Bilaga får ytterligare en finländsk prenumerant.

Den intellektuella och konstnärliga aktivitet som pågick i Lagerhuset vid Göteborgs hamn var spännande att följa med. Tidskriftsverkstaden erbjuder små tidskrifter arbetsstationer och teknisk utrustning, det finns radio- och videostudior man kan använda, och Nätverkstaden är en organisation som hjälper till att distribuera tidskrifter till bokhandlar och sysslar med allmän PR-verksamhet. Ny Tid knöt kontakter med bland annat tidskrifterna Glänta och Ord & Bild, och satte sig ner för ett möte med Tidskriftsverkstadens styrelse. Något form av samarbete är utan tvekan på kommande. Resan tog även Ny Tid till Stockholm, där redaktionen möttes för planering av eventuellt kommande program, men det får vi återkomma till vid ett senare tillfälle.

I början av december sammanstrålade Ny Tid med Fria seminariet i litterär kritik och Svenska litteratursällskapet för att fira gemensam julfest på Dianascenen i Helsingfors (bilden). Den välbesökta tillställningen bjöd på både poesi och musik, och det var roligt att se nya ansikten bland gästerna. Det må än en gång konstateras att Ny Tids läsare är förtjusta i rödvin.

För övrigt kan vi ta tillfället i akt att meddela att dokumentärfilmaren Fanny Malmberg gör en uppföljare till dokumentärfilmen om Ny Tid för Yle. Malmberg och ljudteknikern Henrik von Martens följde även med Ny Tids odyssé i Sverige.

Text och foto Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.