”Minskat stöd till barnkultur drabbar glesbygden”

av Ny Tid

Nedskärningarna i undervisnings- och kulturministeriets allmänna statsunderstöd för barnkultur för år 2019 oroar Förbundet för barnkulturcenter i Finland. År 2019 utdelades sammanlagt 1 646 000 euro i allmänt statsunderstöd för främjande av barnkultur, vilket är 10 procent mindre än i fjol.

I ett pressmeddelande noterar förbundet att det totala stödet för barnkultur i hela landet inte är större än statsandelarna till en genomsnittlig regionteater. Den här summan ska inte bara täcka stödet till enskilda barnkulturevenemang- och projekt, utan också den nationella koordinering och branschutveckling samt främjande av internationalism som Förbundet för barnkulturcenter i Finland står för. Enligt förbundet kommer nedskärningarna också att påverka kulturverksamheten inom den öppna familjeverksamheten, småbarnspedagogiken och i skolan. Speciellt hårt drabbas verksamheten i glesbygden, uppger förbundet. Vidare hotar verksamheten att ytterligare splittras i korta projekt, i stället för att erbjuda beständiga tjänster och långsiktighet i planeringen. Enligt förbundet är situationen ohållbar ur barnkulturens och det kreativa arbetets synpunkt.

Förbundet för barnkulturcenter i Finland stöder kultur- och konstbranschens gemensamma mål på att höja kulturens och konstens andel av statsbudgeten från 0,8 till 1 procent.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.