Uppgifter: Vänsterförbundet och SFP med i en rödmylleregering

av Ny Tid

En rödmylleregering ser allt mer sannolik ut i Finland, efter anonyma insideruppgifter denna morgon till Yle och tidningen Maaseudun Tulevaisuus. Anonyma käller inom SDP uppger för Yle att regeringssonderaren, partiordförande Antti Rinne, tänker försöka bilda en regering som innefattar SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. En dylik regering skulle ha en trygg majoritet med 117 mandat: SDP 40, C 31, Gröna 20, Vf 16 och SFP 10. Enligt de anonyma källorna ställer sig SDP tveksamt till att bilda regering med Samlingspartiet, eftersom Saml:s finanspolitiska linjedragningar inte är förenliga med socialdemokraternas, och för att Saml inte vill sitta i samma regering som Vänsterförbundet. Om Saml kräver en stram finanspolitisk linje, skulle SDP ha svårt att förverkliga sina vallöften.

Samtidigt uppger två icke namngivna riksdagsledamöter från Centern för Maaseudun Tulevaisuus att partiet är redo att ingå regeringssamarbete med SDP, trots att det tidigare meddelade att det frivilligt går i opposition på grund av det usla valresultatet. Enligt dessa uppgifter skulle en majoritet av Centerns riksdagsgrupp vara redo för regeringsmedverkan.

Antti Rinne håller en presskonferens i dag klockan 11.40.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.