Uigur tilldelades EU-parlamentets pris för tankefrihet

av Gordana Malešević

Den fängslade och livstidsdömda uiguriska ekonomen Ilham Tohti har tilldelats EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet. Medborgarrättspriset delas ut årligen till personer eller grupper som gjort anmärkningsvärda insatser för att försvara de mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck.

Ilham Tohti är född 1969 i Atush i Uiguriska autonoma regionen Xinjiang i västra Kina. Han är professor i ekonomi, känd för sina öppna klasser och skarpsinniga analyser av uigurernas ekonomiska, politiska, religiösa och sociala ställning i Kina. Tohti är även känd för att förespråka initiativ som ökar relationerna och förståelsen mellan hankineser och uigurer, en av Kinas 56 officiellt erkända etniska grupper.

Enligt Kinas motsvarighet till Statistikcentralen finns det närmare 10 miljoner uigurer i landet, varav de flesta är bosatta i Xinjiang. Uiguriska källor hävdar att siffran är närmare 18 miljoner. Den officiella ståndpunkten i Kina är att varje etnisk grupp har rätt att utveckla sin egen kultur och sitt språk. Men under detta millennium har statsmakten avskaffat den mesta högskoleundervisningen på uiguriska, i omfattande utsträckning gjort kinesiska till undervisningsspråk i grundskolorna i Xinjiang och tillgripit våldsamma metoder mot det som den menar att är separatistiska krafter. Dessa tilltag har skapat misstro bland uigurerna gentemot statsmakten och även lett till misstro mot hankineser i stort. 

Ilham Tohti har forskat om relationen mellan hankinseser och uigurer och förespråkar att Kina ska tillämpa lagar om regionalt självstyre. Och som ett led i sitt arbete med att skapa fler kontaktytor och större samförstånd mellan hankineser och uigurer startade han i slutet av 2005 den kinesiskspråkiga webbsidan 维吾尔在线 (”Uigur på nätet”). Han ifrågasatte statsmaktens utestängning av uigurer från den ekonomiska, politiska och sociala utvecklingen i Kina och ville öka medvetenheten om uigurernas allt mer utsatta situation. 

Efter upploppen i Ürümqi 2009, som ledde till att omvärlden fäste blicken på Xinjiang, fick Tohti internationell uppmärksamhet, vilken enligt honom själv ledde till att han började behandlas som en politisk aktör av de kinesiska myndigheterna. ”Jag förkastar inte någons eller någon grupps intressen för Xinjiangfrågor, men jag har alltid bemödat mig att undvika att behandlas som en politisk symbol av någon sort, även då det är väl menat”, skrev han i en presentation av sig själv 2011. 

”Uigur på nätet” stängdes ned av de kinesiska myndigheterna, återuppstod, stängdes ned igen och återuppstod slutligen med bas i USA. I januari 2014 arresterades Tohti vid Minzu-universitet i Beijing. Han anklagades för separatism och efter en rättegång som inte mötte internationell standard dömdes han i september 2014 till livstids fängelse. Ilham Tothis rättsliga försvarare, juristen Yu Wang, fängslades i ett landsomfattande polistillslag mot människorättsaktivister och jurister i juli 2015.

Sedan 2017 har mer än en miljon uigurer blivit godtyckligt fängslade i interneringsläger där de tvingas avsäga sig sin etniska identitet och religiösa övertygelse samt svära trohet mot den kinesiska statsmakten, enligt FN. EU-parlamentet menar att Ilham Tohtis fall berör flera viktiga internationella och människorättsliga aspekter, ”som hur moderata islamiska värderingar kan främjas i en miljö av statsstyrt religiöst förtryck, hur insatser görs för att öppna upp för dialog mellan en muslimsk minoritet och en icke-muslimsk majoritetsbefolkning och hur en auktoritär stat förtrycker fredliga oliktänkande.”.

Organisationen China Change, med säte i USA, har sammanställt intervjuer med Ilham Tohti samt kommentarer av tidigare Sacharovpristagaren Hu Jia och Ilham Tothis dotter Jewher Tohti med flera. Det sammanställda materialet går att se här.

Lämna en kommentar