Eija-Riitta Korhola mottog olagligt valbidrag av norsk bilfirma

av Ny Tid

Den samlingspartistiska före detta Europaparlamentarikern Eija-Riitta Korhola mottog olagligt valbidrag inför EU-valet på våren 2019. Det framgår ur Statens revisionsverks granskning av EU-valskandidaternas valfinansiering. Korhola mottog ett bidrag på 1 500 euro från den norska bilförsäljningsfirman Bilplan. Enligt vallagen är det inte tillåtet att motta valbidrag från utländska företag. Enligt revisionsverket mottog också en annan kandidat i valet olagligt valbidrag, men eftersom summan var mindre än 1 000 euro faller den inte under lagen om redovisningsplikt och bidragets summa och donator är således inte offentliga.

Eija-Riitta Korhola valdes till Europaparlamentet 1999, 2004 och 2009. Hon blev däremot inte invald 2014 eller 2019. Korhola har under sin politiska karriär högljutt kritiserat den förda klimatpolitiken i Finland och Europa, och motsatt sig minskningar av koldioxidutsläpp samt utbyggnad av vindkraftverk. Hon har även framhävt att det behövs ny teknologi innan användningen av fossila bränslen som olja kan fasas ut. Bland annat lämnade hon sin post som Samlingspartiets viceordförande 2010 efter att regeringen beslutat om stöd för utvecklingen av förnybar energi – framför allt var det utbyggnaden av vindkraften som irriterade Korhola.

Korhola uppger själv att hon inte var medveten om att man inte får ta emot valbidrag från utländska företag.

Det var FNB som först uppmärksammade nyheten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.