Fira första maj virtuellt med Paleface och orcer! Ny Tid tipsar!

av Janne Wass

Coronakrisen har satt stopp för de klassiska första majtågen och torgsamlingarna. Men vänstern och arbetarna samlas ändå till lite mindre traditionellt majfirande – virtuellt. Du kan välja mellan klassiska arbetarsånger och politiska tal, moderna kampsånger eller varför inte dra ut i virtuellt majtåg med Jonas Sjöstedt och andra orcer i World of Warcraft.

”Vad är rött, tre meter långt och luktar gammal sprit? – Kommunisternas förstamajtåg.” Det var ett skämt man kunde höra på 90-talet, då arbetarnas traditionella firande av första maj var på dekis. Skämtet har ändå föga relevans i dag, då firandet av vänsterns och fackens högtid har fått ett rejält uppsving. Under de senaste åren har arbetarmarschen i Helsingfors nästan räknats i kilometer, snarare än meter. I år blir det ändå paus i marscherandet, av förekommen orsak. Trots det finns ett digert utbud att ta del av under större delen av dagen på nätet.

Indiepop och ungdomlig energi på Vänsterförbundets första maj

Den klassiska ”Arbetarnas första maj” som brukar ordnas på Hagnäs torg ställs givetvis in. De olika partierna på vänsterkanten bjuder ändå på en hel del evenemang under dagen. Först ut är naturligtvis Finlands kommunistiska parti, som ordnar virtuellt program under devisen ”Taisteleva vappu” klockan 11.00 på sin Facebooksida. Det utlovas tal och uppträdande av MC Kajo. Partiet fortsätter webbfestandet klockan 12.00 från Folkets hus i Baggböle, med ett minst sagt späckat program som innehåller historiska tillbakablickar, arbetarsång-workshop, en virtuell tidning, tips för första maj-lunch och naturligtvis tal. Mer info här.

De gröna inleder sin första majsändning på sin Facebooksida klockan 11.30.

– De grönas virtuella första maj ska påminna oss om att första maj inte är inställt, säger partisekreterare Veli Liikanen enligt ett pressmeddelande.

Det utlovas tal och ”vappigt program”, bland annat en lekfull frågesport för partiledningen.

Vänsterförbundet inleder sitt första majfirande klockan 12.00 på sin Facebooksida och Youtubekanal. Vänsterförbundet har kanske den fräschaste och ungdomligaste utformningen på sitt program av de finländska partierna. Förutom tal av partiordförande Li Andersson blir det nämligen livemusik av den moderna protestsångaren Paleface, indie-favoriten Litku Klemetti och det omsusade stjärnskottet Lyyti, som hann spela en slutsåld skivreleasekonsert på Semifinal den 20 mars, strax innan samhället stängdes ner. Bland annat Helsingfors vänsterförbund håller med start klockan 14 en egen sändning, och många andra lokalföreningen ordnar eget virtuellt firande. Mer information om de lokala evenemangen finns här. Vänsterunga satsar stort på firandet, och inleder redan på Valborgsmässoafton 30.4 med en videodiskussion. Under första maj laddar Vänsterunga upp hälsningar och innehåll på sina kanaler i social media, och för medlemmar finns ett digert program på organisationens intranät. Årets bästa första maj-spellista står också Vänsterunga för. Den är öppen och finns på organisationens Spotifyprofil. Mer info om Vänsterungas program hittar du här.

Vänsterpartiet tågar ut i spelvärlden

Mer traditionellt blir det klockan 13.30, då fackcentralen FFC inleder sitt firande med ett talbetonat program. Bland annat FFC:s ordförande Jarkko Eloranta, FFC.s styrelse viceordförande Matti Huutola och servicefacket PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen håller tal. För musiken står gruppen Punatähdet. Mer info om fackets första maj finns här.

Även SDP leder med tradition då partiets firande inleds klockan 14. Partiordförande Antti Rinne och statsminister Sanna Marin håller tal, och det blir också musikuppträdande av Tuija Rantalainen, pianist, sångare och låtskrivare, som beskriver sin musik som ”modern chanson”. För familjens yngre uppträder Hevisaurus. Sändingen kan ses på SDP:s Facebooksida.

I Sverige tar Vänsterpartiet det virtuella firandet till en ny nivå. Dör kommer partiet nämligen att fira i online-spelet World of Warcraft. Det hela började som ett aprilskämt, men partiordförande Jonas Sjöstedt fastnade för idén, som han kallar för ”en kul grej”, trots att han aldrig själv spelat.

– Vårt mål är att ordna ett helt fredligt första majtåg, säger han till Dagens Nyheter, med hänvisning till att spelet inte är främmande för virtuell blodutgjutelse.

Moderaternas ungdomsorganisation MUF har ändå utlovat en ”motdemonstration” som de kallar ”Raid mot Vänsterpartiets första maj tåg i World of Warcraft”. Särskrivningen står MUF för. Enligt eventet är ”alla som vill demonstrera för frihet och mot socialism […] välkomna”.

Realm för Vänsterpartiets tåg är Argent Dawn, och hågade vänster-orcer ”samlas kl 15 [svensk tid, red.anm.] i Valley of Trials och tågar gemensamt till Orgrimmar, där vi får lyssna på tal av bland annat Jonas Sjöstedt!” Enligt förhandsinformationen är ”rutinerade spelare såväl som nybörjare är välkomna”. Enligt information som läckt ut på Reddit ser programmet ut som följer: ”15:00 – Samling i Valley of Trials. Utdelning av röda kläder till de som behöver. 15:20 – Vi börjar tåga mot Orgrimmar. 15:45 – Vi är framme vid vår slutdestination, Hall of the Brave i Valley of Honor, Orgrimmar. Vi lyssnar på tal av bland annat Jonas Sjöstedt. Talen är i textform och engelska och vi läser dem i själva spelet. Jonas Sjöstedts tal kommer dock även att spelas upp i vår separata Discord-kanal (röstchat för de som vill).”

Innan Sjöstedt & Co ger sig ut på fantasyäventyr kommer Vänsterpartiet också att hålla en mer ”traditionell” tillställning som sänds live på Vänsterförbundets Facebooksida, och som bland annat inkluderar musik av Stefan Sundström och Karin Renberg, samt uppträdande av poeten Farhiya Feysal.

Valborgsmässoafton och första maj full av livestreamad musik för alla smaker

För den som är intresserad av ett mindre politiskt firande, finns en hel uppsjö av olika online-evenemang, med start på Valborgsmässoafton. För att motverka att folk går ut och festar har polisen och inrikesministeriet lanserat hashtagen #virtuaalivappu, under vilken det är meningen att alla virtuella evenemang ska inordna sig. De flesta finns också att hitta i en lång lista på webbsidan virtuaalivappu.fi (på svenska).

På torsdagen får Havis Amanda sin mössa i Helsingfors virtuellt kl. 17.00, och det kan följas på Helsingforskanalen och på kanalen Burst. Överlag är Helsingforskanalen ett utmärkt alternativ för att fira virtuell Valborsgsmässoafton också för icke-helsingforsare. Bland annat kan man lyssna på a capellagruppen Club for Five, bluesdrottningen Marjo Leinonen, rapartisten Yeboyah och folkfavoriten JVG, som alla uppträder live från olika hörn av Helsingfors under dagens och kvällens lopp. Mer detaljerad information om Valborgsmässoaftons program finns på svenska på Helsingfors stads webbplats. Tidningen Kommuntorget har också en bra samling länkar till övriga städers program i Svenskfinland.

Och den som är rädd att missa då Akademiska sångföreningen sjunger in våren behöver inte heller misströsta. Radio Vega och Arenan sänder traditionsenligt Akademens konsert på första maj klockan 9.00. Helsingfors stadsorkesters Valborgsmatiné kan höras 14.00 i Arenan och Yle Radio 1. Är det inte nog, kan man efter det följa med Åbo filharmoniska orkesters Valborgmatiné klockan 15.00. För en poppigare smak rekommenderas Helsingforskanalen, som på eftermiddagen sänder uppträdanden med bland annat Renée Böök, Nisa, och mer karibiska toner från Tiivistämö Live, liksom a capella-gruppen Rajatons uppträdande. Mycket mer finns att hitta på webbsidan virtuaalivappu.fi.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.