Ny Tid lanserar solidariskt betalsystem för sitt digitala innehåll

av Ny Tid

Digitala läsare kan nu stöda vänstertidningen genom att betala in en årlig summa via MobilePay, och på så sätt bidra till att allt innehåll på nytid.fi erbjuds gratis även i framtiden. 

Den finlandssvenska vänsterkulturtidskriften Ny Tid lanserar ett nytt, unikt betalsystem för sitt digitala innehåll. Inspirationen kommer från den brittiska dagstidningen The Guardian, och ska garantera att Ny Tids webbinnehåll finns öppet tillgängligt för alla även i framtiden. 

Ny Tid har en historia som gammal arbetartidning och vi strävar till att hålla våra prenumerationsavgifter så låga att så många som möjligt ska ha tillgång till god journalistik och analys på svenska, oberoende av plånbokens tjocklek, säger Ny Tids chefredaktör Janne Wass. 

– Trots detta vet vi att i dessa kärva tider, med en skenande inflation efter chockhöga elpriser och en pandemi, är det många som tvingats välja bort tidskriftsprenumerationer av ekonomiska skäl. Det har synts också i våra egna prenumerationssiffror. Speciellt nu, då den fria journalistiken är under attack från flera håll, anser vi att det är oerhört viktigt att allmänheten har tillgång till ett mångsidigt medieutbud utan att behöva välja mellan journalistik och mat på bordet. 

Det nya betalsystemet är utvecklat av Ny Tid i samarbete med tidskriftens långvariga digitala samarbetspartner KRUT Collective och baserar sig på mobilbetalnings-appen MobilePay. Med hjälp av appen kan man till valfritt pris (minimi 5€)  köpa ett stödmedlemskap i Ny Tids utgivarförening Tigern rf. Alla intäkter från stödmedlemskapsavgifterna går till att skapa journalistik för Ny Tids webbsida nytid.fi och betala de kostnaderna för upprätthållandet av sajten. 

– Vi kallar det här för en solidarisk betalningsmodell. Dels kan du billigt betala för ditt digitala innehåll, men i första hand hoppas vi att sådana läsare som har lite extra pengar på hand väljer att bli stödmedlemmar i Tigern och på så sätt ge mindre bemedlade tillgång till Ny Tids digitala innehåll, säger Wass. 

Den nya betalningsmodellen är en del av en större digital reform som Ny Tid rullar ut denna höst. Under våren tog tidskriften i bruk en ny digital annonseringsmodell och lanserade ett digitalt nyhetsbrev, och på hösten kommer tidskriften även att lansera en e-tidning. På längre sikt ska Ny Tid även upprätta en egen webbshop. Wass poängterar ändå att det här inte betyder att Ny Tids pappersupplaga är hotad. 

– Den tryckta tidskriften är vår centrala produkt, och jag har svårt att föreställa mig Ny Tid utan en papperstidning. Sanningen är ändå den att våra läsvanor är under förändring, och allt fler tar till sig journalistik digitalt, i första hand via mobilen. nytid.fi har väldigt starka besökarsiffror, men vi har varit dåliga på att slå mynt av webbsidan. I dagens läge består närmare hälften av Ny Tids intäkter av prenumerationsavgifter för papperstidningen, men för att överleva i framtiden måste vi kunna göra intäkter också på det digitala innehållet. Det här ger också personer som inte prenumererar på tidningen, men läser artiklar på nätet, en möjlighet att betala för sig, säger Wass. 

Ett stödmedlemskap i Tigern innebär inga förpliktelser för betalaren.
Den nya modellen är utvecklad på basis av en läsarundersökning som tidskriften genomförde under våren 2022. Omkring två tredjedelar av de svarande uppgav att de skulle kunna tänka sig att stöda gratis innehåll på nytid.fi med frivilliga engångsavgifter. 

Enligt Wass har man inom organisationen också övervägt andra möjligheter, som betalmur eller att sälja enskilda digitala artiklar. 

– Betalmurssystemet motverkar ändå den solidariska tanken med att ha innehållet på nytid.fi gratis för alla. Möjligheten att betala en valfri summa är också en som vi gillar, eftersom man både kan välja att stöda tidskriften med ett kännbart bidrag och att betala en femma för sakens skull. 

– Jag är väldigt spänd på hur det här systemet kommer att fungera i praktiken. Det känns som en unik lösning, som jag inte kan dra mig till minnes att jag stött på hos någon annan finländsk publikation.

Systemet kräver att man har en smarttelefon och appen MobilePay, som fungerar både på Android- och Apple-telefoner. I framtiden är ändå planen att utöka betalningsmöjligheterna. 

Klicka här för att läsa mer om stödmedlemskapet och bli stödmedlem!

 

Lämna en kommentar