Politik är en stor del av konceptet för Ted Forsström och Kaj Korkea-aho. Politiken gör Ted och Kajs humor djupare även om politiska motiv inte är det viktigaste, uppger den meriterade duon.
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho har roat- Svenskfinland länge. Duon har skapat radio, teater, podcast och böcker. Allt började med webb-serien Mumin Visar allt, som drev vilt med Tove Janssons troll. Mumin var både i fyllan och körde dragrace. Efter bland annat ett stämningshot från Moomin Characters skapade radarparet sketchprogrammet Radio Pleppo som köptes av Yle. På senare år har det blivit två hyllade teaterpjäser, Pleppo Live och Pleppo Två! – Vi Mårar Åpå!.
Forsström har skapat nya ord i sina böcker, medan Korkea-aho har gett ut två kritikerrosade vuxenromaner. Deras senaste landvinningar är två ungdomsböcker: ZOO! Virala Genier och ZOO! #2 Hjärtattack.
Politik ger djup
Men finns det politik inbakat i humorn? Forsström och Korkea-aho tycker inte att politiska motiv är det viktiga men det är en stor del av humorn.
– Vitsar räcker inte. En person ska kunna skratta, sedan tänka tillbaka och fundera över vad de skrattade åt, menar Forsström.
– Allvar och humor hör ihop. Har man allvar med i humorn så blir det intressantare och djupare, tillägger Korkea-aho.
Båda anser att om man når en position som komiker i samhället ska man ta ställning.
– Det är en skyldighet. Humor är ett otroligt starkt verktyg för att påverka människor, säger Forsström.
– Över 16 000 personer såg våra föreställningar, det är inte många finlandssvenska pjäser som når en sådan publik. Då vill vi inte bara dra fjärtskämt. Vi vill säga något, säger Korkea-aho.
Förhoppningen har varit att publiken ska reflektera över varför de skrattat åt en osympatisk karaktär eller hemska åsikter.
– Alltid går det inte, folk skrattar bara för att det är kul just då. Men det räcker att vissa börjar reflektera över vad vi menar med ett skämt. Om det leder till en aha-upplevelse för någon är det värt det, säger Forsström.
För Korkea-aho har skapandet alltid baserats på en vilja att uttrycka sig själv och sin syn på samhället.
– Litteratur har makten att ändra på språket och hur vi tänker.
Opolitiska hem och hemliga röster
Både Forsström och Korkea-aho är uppvuxna i opolitiska hem. Hemma sades det att man inte ska tala om religion eller politik.
– Min mamma har aldrig berättat vem hon röstat på, säger Korkea-aho.
Han själv har röstat på båda sidor. I sitt första val röstade han på Kristdemokraterna och i senaste valet på Vänsterförbundet.
– Jag tänkte aldrig på höger- och vänsterfrågor när jag var ung. För mig handlade det om att man skötte sig själv och att ingen gör ditt arbete. Vilket är något som jag har tagit med mig hemifrån.
Österbotten, som är deras hemtrakt, har enligt duon alltid har varit ”mysigt högeraktigt”. Inte extremt, men en företagarhöger har varit viktig.
– Jag har kvar den inställningen, men samhället är onödigt högerinriktat. Det var resonemanget bakom min röst på Vänsterförbundet. Jag står inte för partiets alla värderingar och politiska åsikter men jag ville med min röst styra samhället lite vänsterut, säger Korkea-aho.
Han är ändå ytterst försiktig med att positionera sig själv.
– Det har att göra med att jag i flera år var idiot-kristen. När man har upplevt en sådan tillvaro så vill man inte tro att det bara finns en väg att gå.
Forsström har däremot alltid varit politiskt oengagerad. I allmänhet har han bara tyckt att djuren ska ha det bra.
– Det ändrade sig när jag fick barn. Nu vill jag att barn och djur ska ha det bra.
Värt att anpassa sig
Ted och Kajs humor har inte alltid varit politiskt korrekt. Delvis beror det på att de i början var väldigt unga och oskyldiga. Diskussionen kring korrekthet har också förändrats sedan de skapade Radio Pleppo.
– Det finns mycket i Pleppo som jag aldrig skulle stå för i dagens läge, menar Forsström.
– Bakom den humorn fanns det verkligen inte något politiskt utan vi försökte vara så roliga som möjligt. Vi producerade en halvtimme sketcher i veckan och måste hela tiden komma på nya grejer, tillägger Korkea-aho.
Båda menar ändå att man som underhållare har en skyldighet att anpassa sig till samhället. Att röra sig på gränserna och testa vad som är okej men ändå hålla respekten.
– Komiker som i dagens läge klagar över att deras material inte funkar är värst. Du måste som komiker reflektera samhället. Det är det samhället du ska få att skratta, menar Forsström.
När det kommer till frågan om komiker får skämta om allt tar Korkea-aho upp Henrik Schyffert. Han har på scen gjort det till en del av sin show att säga sådant man inte får säga.
– Man kan skratta åt en idé men om någon står och säger något på allvar och inte visar medvetenhet blir det fel. Det är en svår fråga och det förändras med tiden. Sedan jag blev pappa har jag mycket svårare med allt som rör barn. Jag förstår hur det är att vara förälder. Vissa saker är inte okej. Det är första gången jag upplevt det, säger Forsström
Politiskt poddande
Podcasten som duon producerar består av oplanerade samtal. Ibland har de saker förberedda, men det handlar alltid om vad de själva tycker är viktigt just då. De planerar inte att tala om politik men eftersom podden funnits i tre år kommer vissa saker naturligt. Korkea-aho vill ofta tala om djup och åsikter medan Forsström håller det lättare.
Enligt Forsström lämpar sig de olika plattformerna för olika slags innehåll och tonläge.
– Om jag skriver en kolumn har jag ett tydligt ställningstagande. Men om vi skriver en sketch vill jag i första hand att det ska vara roligt. I vår senaste föreställning kritiserade vi den blinda religiositeten i österbottniska kretsar. Där hade vi definitivt ett öppet politiskt ställningstagande. Vi förespråkade öppenhet och nya tankar. Det var inte showens viktiga del men det var viktigt att det var med, säger Forsström.
text & foto Tony Pohjolainen
1 kommentar
[…] (referens) […]