Essätävlingen Sputnik för unga startar i dag!

av Ny Tid

I dag är start för essätävlingen Sputnik för unga i åldern 16-20 år, som arrangeras av Ny Tids utgivarförening Tigern. Detta är första gången tävlingen ordnas, och tanken är att den ska bli årligt återkommande. Temat för årets tävling är ”Framtiden”. Vinnaren premieras med ett penningpris på 500 euro och publikation i Ny Tid.

Utredningar visar att unga i Finland känner att de har svårt att få sina röster hörda i samhällsdebatten, och känner att beslutsfattare inte lyssnar på dem. Genom tävlingen vill Tigern ge unga möjlighet att publiceras i Svenskfinlands största kulturtidskrift, och på samma gång en chans att öva sig på att uttrycka sig i längre textform utanför skolans ramar.

Namnet Sputnik kommer från tanken om att essän är som en satellit som skjuts upp i rymden för att utforska nya världar, men också överblickar jorden och dess liv – och som med sin celestiala distans kanske kan se saker och ting lite tydligare än vi som tvingas iaktta livet i grodperspektiv. Samtidigt är den en litet självironisk lek med Ny Tids historia som vänstertidning. Sputnik var ju som känt den första satelliten som sköts upp i omloppsbana kring jorden år 1957.

– Namnet slogs fast långt innan Rysslands invasion av Ukraina, och vi har valt att inte ändra på det trots det geopolitiska läget, säger Tigerns verksamhetsledare och Ny Tids chefredaktör Janne Wass.

– Jag kan förstå att ett namn som kan uppfattas som Sovjetnostalgiskt får någon att höja på ögonbrynen i dessa tider, men om nu någon sätter kaffet i vrångstrupen över världens första satellit så må det vara hänt.

Tävlingens inledningsdatum, 4 oktober, är detsamma som datumet då Sputnik sköts upp i rymden. Tävlingsbidragen kan sändas in t.o.m. den 15 november, varpå de utvärderas av en jury som tillsätts av Tigern. Den 4 januari, samma dag som Sputnik brann upp i jordens atmosfär 1958, tillkännages de vinnande essäerna. Utöver vinnaren, premieras tvåan och trean med 300 respektive 200 euro, samt publicering i Ny Tid. Eventuella hedersomnämnanden premieras med en årsprenumeration på Ny Tid.

Blev du intresserad? Läs mer om tävlingen, inklusive regler och skrivtips, på Tigerns webbsida!

Lämna en kommentar