Motreklam i Ny Tid

av Ny Tid

Ny Tid inleder i nummer 1/2020 publikationen av så kallade ”motreklamer”.

Reklamer är en etablerad del av företags och politikers kommunikation med konsumenter och medborgare. Motreklam (från finskans ”vastamainos”) är för sin del ett parodiskt genmäle till reklamernas budskap, och berättar med reklamens språk det som annonsörerna själva gärna lämnar osagt. De här reklamparodierna utmanar såväl annonsörerna som konsumenterna att granska ljusskyltarna och blinkande banners med ett lite mer kritiskt öga.

Motreklamerna skiljer sig på ett avgörande sätt från reklamerna, även om de till sin form liknar varandra. Reklamens syfte är alltid att styra sin publik till ett specifikt beteende: Att köpa den här produkten eller att rösta på den där kandidaten. Motreklamen, däremot, säljer ingenting, och den strävar snarare till att öppna för överraskande tankebanor och uppmanar sin publik att iaktta det omgivande samhället fördomsfritt och med nya ögon.

I Finland har motreklamer publicerats framför allt i gratistidskriften Voima och de har också etablerats inom grundskolans och gymnasiets undervisning. I detta nummer publicerar vi på sidan en reklam för den fiktiva chokladtillverkaren Falser. Motreklamen och den tillhörande artikeln har tidigare publicerats på finska i Jari Tamminens bok Nauti tyhjyydestä, ja muita vastamainoksia. (Voima/Into Kustannus 2018).

Jari Tamminen är journalist vid tidskriften Voima och generaldirektör för vetenskapskommunikationsprojektet Häiriköt-päämaja. Han har arbetat inom Voimas motreklamarbetsgrupp under nästa hela 2000-talet. Vid sidan av att han skapat och skrivit om motreklamer, har han också utvecklat undervisningsverktyg med anknytning till motreklam utbildat lärare i deras användning. För tillfället arbetar han med att översätta dessa verktyg och tillhörande material till svenska i samarbete med stiftelsen Pro Artibus. I februari öppnar en utställning av Tamminen, Häiriköt-päämajamuseo, i S:t Michels konstmuseum.

Foto: Nauska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.