pärm5Ny Tid 5/2015 är ett mastigt paket av krig, fred och utrikesreportage. Vi sätter Israel-Palestinakonflikten i fokus med utgångspunkt i parlamentsvalet i Israel, hör två människorättsobservatörer berätta om sina upplevelser på Västbanken och har en långintervju med den finländsk-palestinska skådespelaren Noora Dadu. Forskaren Pertti Joenniemis essä om den nordiska freden kommer till slutsatsen att kulturellt och intellektuellt utbyte är A och O i fredsbygget, medan André Larsson har besökt Norrland där Leif Öhman vräks från sin stuga för att Nato ska använa området han bor på som för att öva krig på. Vi gör också nedslag i Kaukasus, Nepal och Angola.

Evelina Johansson granskar mammarollen i miniessän Mamma, monster, krokodil och personporträttet denna månad handlar om en av finlands främsta cirkuskonstnärer, Ilona Jäntti. På webben kan du läsa en lång intervju med skeptikern och illusionisten James Randi, som inte rymdes i sin helhet i tidningen.

Det du inte får läsa om du inte prenumererar på papperstidningen eller köper lösnummer är bland annat Maxim Grigorievs långa essä om förhållandet mellan böcker och film utgående från Marguerite Duras, vår serie Brun Tid, Fredrik Österbloms recension av hyllningsboken till översättaren Janina Orlov, Tage Tallqvists rapport från utdelningen av Leninpriset till Mikael Wiehe, Jussi Niskanens konstportfolio, Nalle Valtialas artikel om hur läkemedelsindustrin tar kål på gamarna i Indien och vilka följder det har i ett land där heliga kor dör i vart och vartannat dike, och en hel del annat smått och gott.

Prenumerera! eller köp lösnummer på Akademen i Helsingfors eller Rosebud Books!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.