Under de senaste åren har vi sett en utveckling från att klimatproblem bara varit något obskyra rödgröna miljöaktivister och domedagsprofeter till forskare sysslat med, till en situation där även de blåaste av blåa ekonomer och larger than life-politiker befattar sig med det största hotet av dem alla – global uppvärmning. Journalisten Mark Lynas är en av de personer som varit med i processen att popularisera vetenskapen kring miljöhot och göra ordet ”växthuseffekt” till ett bekvämt ord i folkmun. Först var han ute med sin bok Oväder och nu med Sex grader – vår framtid på en varmare jord.
Sex grader är uppdelad i sex kapitel, ett per varje varmare grad, och förklarar hur de skulle inverka på livet på jorden. Som en röd tråd har Lynas använt sig av DantesGudomliga Komedi, del ett: Inferno. För varje grad klättrar vi djupare ned i helvetets kretsar, men istället för Vergilius som guide får vi nöja oss med Mark Lynas. Några av Dantes versrader har också rymts med bland all vetenskap.
Boken består dels av reportage och dels av vetenskapsjournalistik. Reportagedelen av boken känns en smula trist och forcerad, men med vetenskapsjournalistiken träffar Lynas rätt. Han gör ett bra jobb med att förklara de största hoten och presenterar konkreta exempel på hur global uppvärmning har påverkat och kommer att påverka jorden. Att kalla boken för thriller som baksidan konstaterar är ändå att överdriva Lynas skriftliga talanger – boken är lättläst men knappast olidligt spännande. För en läsare som inte har bekantat sig med global uppvärmning kan boken dock ge en smärre chock. Det är en sak att veta att jorden värms upp och att detta är dåligt, och en annan att läsa om konkreta exempel.
Jag betvivlar inte Lynas kunskaper om global uppvärmning, men man måste trots allt hålla i minnet att Lynas inte är vetenskapsman utan journalist. Hans tolkningar av de vetenskapliga undersökningarna är troligtvis korrekta men något förenklade. Den som efterlyser en vetenskapligare rapport med mer ekonomisk insyn bör vända sig till ekonomen Nicholas Sterns The Stern Review. Men bokens styrka ligger trots allt inte i hur exakta prognoserna är utan i att den ger klara riktlinjer och fungerar som en väckarklocka modell större. Som Lynas själv uttrycker det: den bekymmersamma situation vi hamnat i talar inte för fatalism, utan för radikalism.

Mark Lynas: Sex grader – Vår framtid på en varmare jord. Övers. Stefan Lindgren. Ordfront 2007.

Jockum Hildén

Lämna en kommentar