12 poeter på tapeten

av Solveig Arle

I Ny Tids poetkalender 2009 presenteras 12 poeter i ord och bild. Parallellt med att man vänder blad i kalendern kommer vi att publicera författarintervjuer med månadens poet. Utan poeterna skulle det inte ha blivit någon kalender, och vi är dem evigt tacksamma, men den här gången vill vi lyfta fram arbetsgruppen bakom projektet. Tack tjejer! Ni är bäst.

Katarina, redaktör Katarina Gäddnäs har fungerat som projektledare och redaktör för Poetkalendern.

– Den finlandssvenska poesin är livskraftig, och det var inte lätt att välja ut 12 poeter. Reservlistan var lång men blev outnyttjad för alla vi frågade tackade ja. I alla fall efter att vi svarat på den ofta ställda frågan om det skulle vara med eller utan kläder.

Katarina lekte med tanken att istället dela in året i 36 månader för att få med alla bra poeter.

– Men jag tror inte den finlandssvenska bokhandelskunden är redo för det än.

Bokhandelskunder får den här gången tillräcklig utmaning i att kalendern inte riktigt ser ut som vi är vana vid att kalendrar gör. Här finns inte ett uppslag som är det andra likt. Bild, dikt och kalenderdel byter plats, färg växlar med svartvitt och typsnitten flödar.

Katarina är själv poet och frilansande kulturarbetare, och har bl.a. varit redaktör för Ny Tids följetong av poesidiskussioner.

– Jag ville göra något för att understöda Ny Tid. Och jag vill ju alltid sprida poesi. Nu kunde jag göra båda på en gång.

Förutom de mer påtagliga arbetsinsatserna – dikter, foton, etc – ligger det ett jättearbete av mindre glamourös planering, organisering och stipendieansökning bakom kalendern, och Katarina har gjort en stor del av grovjobbet. Hon kommer också att skriva artikelserien Månadens poet i Ny Tid under 2009.

 

Eva-Jo, formgivare

Eva-Jo Hancock har formgivit Poetkalendern.

– Det här är ett av de mest skräckinjagande projekt jag gett mig in i. Men också ett av de roligaste, det är inte varje dag jag får arbeta med så här fantastiska texter och bilder, säger hon.

Eva-Jo säger att hon egentligen har en väldigt vördnadsfull och asketisk inställning till poesi. En dikt är sig själv nog, tryckt svart på vitt, med Times eller annat diskret typsnitt.

Hon hoppas att kalendern ska visa att dikt inte behöver vara något svårt.

– Jag vill vara en Jeanne d’Arc för oss som vanligtvis inte läser poesi. En länk mellan poeter och en ny grupp läsare, som förhoppningsvis hittar poesin via kalendern. Här har man trettio dagar på sig att utveckla en relation till dikten, som inte alls behöver vara den samma den första dagen som den trettionde.

Eva-Jo berättar om formgivarnas gillesregel att man inte får ha mer än två teckensnitt i en publikation, annars blir det förvirrande.

– I kalendern har vi 25!

Eva-Jo hade tidigare gjort t.ex. bokprojekt med Katarina Gäddnäs. Båda bor på Åland, där Eva-Jo arbetar som formgivare och inredare. Hon bodde i Stockholm tills för sju år sedan. Hon var då gravid, och en väninna till henne fick vända i dörren på sju förlossningsavdelningar i Stockholm, innan hon släpptes in på den åttonde. Eva-Jo ringde till det åländska centralsjukhuset och frågade om hon fick föda där. Och det fick hon, och där blev hon.

 

Heidi, initiativtagare

Heidi von Wright är kalenderns Miss Januari, men hon är också roten till allt det goda. På bokmässan i Helsingfors för ett knappt år sedan berättade hon för oss andra om den åbobaserade poetkalender hon och elva finska poeter gjort för 2008. Tanken att man borde göra något liknande på svenska uppstod snabbt, och när den kom i beröring med Katarina Gäddnäs slog det gnistor.

Heidis tredje diktsamling dörren öppnar rummet kom ut förra veckan. Hon är också Finlandsredaktör för litteraturtidskriften Horisont och kandidat för Vänsterförbundet i höstens kommunalval.

– Jag tycker kalendern blev jättesnygg och häftig. Jag tycker en sådan här kalender är roligare än en antologi. Eller den är lite som en lättsam antologi, som man har praktisk användning för.

Vi andra i projektgruppen är smått utmattade i det här skedet men Heidi säger redan nu att hon tycker vi ska göra många fler.

– De flesta människor behöver ju en kalender. Och jag tycker det här är den snyggaste på marknaden. Den slår i all fall samlingspartiets nakenkalender.

Samma dag som Poetkalendern firade släppfest var de finländska medierna fyllda av bilder ur nämnda högerpartis ungdomsförbunds trumf inför det kommande valet: en kalender med nakenbilder på kandidaterna.

Heidi hör också till de poeter som uppträder på ”Stanza möter Mumindalen” på Inkonst i Malmö den 18 september. De andra som uppträder är Catharina Gripenberg, Matilda Södergran, Stella Parland, Thomas Brunell och Oscar Rossi.

Charlotta, fotograf

Charlotta Boucht är fotografen som lyckats ta bilderna som på olika sätt uttrycker poeternas personlighet. Hon har också tidigare avporträtterat många finlandssvenska författare.

– De tänkte nog att ber vi nån annan blir hon så jävla arg, förklarar hon med skruvad blygsamhet sin inblandning i projektet.

Charlotta tycker att en väggkalender är ett utmärkt ställe att smyga poesi på folket, på samma sätt som hon älskar när det finns dikter på väggarna i spårvagnen eller tunnelbanan.

– Jag hör faktiskt till dem som tror att jag skulle tycka om att läsa mer poesi om jag gjorde det. Kalendern är en chans att komma över det motstånd jag känner inför det här med dikter, och läsa åtminstone 12 stycken, säger hon.

– Funkar det lika för andra är det en positiv bieffekt.

Charlotta medger att hennes tanke om hur en poetkalender skulle se ut var annorlunda i början av projektet: Klassisk. Svart på vit botten. Stor bild, på samma ställe varje månad.

– Men det är mycket roligare så här. När man ska ha en bild på väggen en hel månad kan den ju gärna vara annorlunda än den man såg på månaden innan.

Charlotta har visat oss de olika alternativ hon hade för kalenderbilderna, och många gånger skar det i hjärtat att se vilka som valdes bort. Därför är det en himla tur att Katarina skriver serien med författarintervjuer under 2009, så blir åtminstone en bild till per man använd. Och vissa finns redan i Charlottas utställning I blick fånget med foton från kalenderprojektet. Utställningen visas på Inkonst i Malmö 18–20/9, på Helsingfors bokmässa 23–26/10 och senare i höst på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Solveig Arle

Lämna en kommentar