Chiles första kvinnliga president Michelle Bachelet är definitivt något ”nytt” inom chilensk politik. Dels är hon kvinna, dels har hon inte en lång partikarriär bakom sig. Under sin företrädare Ricardo Lagos mandatperiod var hon hälso- och försvarsminister i olika omgångar. Tack vare de posterna blev hon känd och omtyckt på nationell nivå. Bachelet hade flera tunga namn före sig i kön för att bli presidentkandidat. Men hennes sympatiska och personliga framtoning gjorde att hon slog medtävlarna med hästlängder i opinionsundersökningarna och hamnade först i kön.

Redan vid tillträdesceremonin bröt Bachelet med gamla traditioner. Bachelet är öppet agnostiker i katolska Chile och ”lovade”, istället för att svära på Bibeln, att sköta sitt ämbete efter bästa förmåga.

Väl vid presidentmakten har socialisten Michelle Bachelet fortsatt att skilja sig från andra politiker. Hon för inte en auktoritär ledarstil och sägs lyssna på både medarbetare, motståndare och representanter för olika folkrörelser. Det har fått henne att betraktas som svag, främst av manliga chilenare. Men samtidigt anses hon vara ärlig och trovärdig. Trots att regeringspartierna förlorat i popularitet på grund av korruptionsskandaler har Bachelet fortsatt förtroende hos chilenarna, säkerligen därför att hon inte ses som en politiker.
I december förra året fick Bachelet den före detta diktatorn Augusto Pinochets död på halsen. Hon gav honom inte en statsbegravning men skickade protokollenligt sin försvarsminister till den militärbegravning som tidigare arméchefer har rätt till.
Pinochets död innebar slutet på ”postdiktaturen” i Chile. Nu kan landet se mot framtiden utan att tyngas av oket från diktaturen. Den känslan förstärks av att kvinnan och ”icke-politikern” Michelle Bachelet sitter på presidentposten. Men chilenarna väntar fortfarande på att hon skall uppfylla ett av sina viktigaste vallöften: att reformera den ekonomiska modell som Pinochet införde.

Martin Garat

 

Lämna en kommentar