En synnerligen välbalanserad utställning med verk av fyra konstnärer som under åren 2002-2006 jobbat i Villa Karo, det finsk-
afrikanska kulturcentret i Benin i Väst-Afrika, visas nu på Galleria Norsu. Den övervägande delen av utställningen är färgglad och visar prov på experiment med afrikanskt konsthantverk, nya färger, former och tekniker. Verken uttrycker livslust och skaparglädje och utgör exempel på en lyckad växelverkan mellan finsk och afrikansk konst. Det är inte utan orsak som samutställningen lanserats under rubriken Ljus ochRytm – Färger, former, ljud och bilder från Afrika.
Konstnärerna Marja JunnikkalaSoili KokkonenLeea PienimäkiEsa Lindroosoch Tini Sauvo har skapat helt olivka små helheter. Utställningen visar prov på vitt skilda tekniker: textilkonst, grafik, fotokonst, skulptur, grafik och ljudinstallationskonst. Ändå går det en röd tråd genom alla verk, trots sina olikheter har de även något gemensamt och Galleria Norsus kompakta men ljusa lokal låter hängningen komma till sin rätt. Det gör gott att se verken samtidigt med sina granna färger skapar fina kontraster där de hänger bredvid varandra.
Textilerna hänger som tavlor ner från taket med den skillnaden mot traditionella tavlor att de här kan ses från två sidor. Hemma kunde en sådan tavla fungera utmärkt för att avskärma till exempel en arbetshörna eller babyns sovplats från ett större rum. Verken är finurliga, materialen har använts och utnyttjats på nya sätt. Soili Kokkonen har virkat ett nät av koppartråd och kombinerat det med textilkonst, hon har även använt ben och andra naturmaterial för att skapa suggestiva mönster medan andra har utnyttjat stål, trä eller koppar.
Utställningen som helhet skapar intrycket av ett fruktbart konstnärsarbete i Villa Karo. Beröringen med den afrikanska kulturen har omvandlat och blåst liv i konstnärernas kreativa arbetsprocesser och präglat deras sätt att arbeta. Verken som vi ser har gjorts både i Benin och i Finland.

Ljus och Rytm – Färger, former, ljud och bilder från Afrika. Galleria Norsu, till den 21 april 2007. Se s.12

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.