Explosiv poesi som framförs i en bar för en publik som får rösta fram vinnaren. Låter det för bra för att vara sant? Poetry slam är stort i USA. Nu etablerar sig estradpoesin också i Finland.

I New York kan ma gå på en poetry slam klubb så gott som varje kväll. Poetry slams popularitet ökar stadigt i Europa, men i Finland har estradpoesin länge varit nästan okänd.
Den brittiska poeten Jacob Sam-La Rose vill råda bot på saken. Jacob var i Finland två dagar på inbjudan av nätverket Netlibris för att utbilda lärare och poeter i poetry slam, så att de i sin tur skall kunna utbilda ungdomar.
Jacob var själv länge misstänksam mot poetry slam. I estradpoesin finns det en uppenbar risk att den performativa delen överröstar innehållet. Och att överhuvudtaget tävla i poesi kan kännas fel i sig. – Jag har alltid sett mig själv som en vanlig poet, men när jag träffade poetry slam poeten Peter Kahn från Chicago, så tänkte jag att det kanske kunde vara något för mig, berättar Jacob om sin egen poetry slam karriär på en solig skolgård i Esbo.

Jacob har ingen förklaring till poetry slams ringa popularitet i Finland, men scenen är relativt liten om än växande också i Storbritannien. Saken kan enligt Jacob bero på att poesi av allmänheten länge har uppfattats som en aning elitistisk, vilket poeterna inte har haft någonting emot. – Och man kan inte förbigå det faktum att poetry slam är något väldigt amerikanskt. I USA har man alltid haft en levande muntlig tradition, bland annat som en följd av den afrikanska kulturen.

Teenage poetry slam

Idén till Teenage poetry slam projektet kommer också det från USA. I Storbritannien har projektet pågått i fem år och involverat hundratals ungdomar.

– Det bästa med vårt projekt är att vi har kunnat ge ungdomarna något som de har kunnat göra till sitt eget. Det finns få arenor där ungdomar kan uttrycka sig på ett positivt sätt och bli applåderade för det de gör dessutom, säger Jacob.
Brittiska ungdomar torde vara ganska lika finländska dito. Ordet poesi får inte brittiska tonåringar att jubla av glädje, snarare tvärtom.
– Men med poetry slam visar vi att poesi kan vara något levande och aktuellt. Något som unga kan ta till sig och som ger dem en möjlighet att uttrycka sig. Poesi kan vara kraftfullt och ofta blir ungdomarna förvånade över vad de kan uppnå med den. Ungdomsprojektets resultat har enligt Jacob överträffat förväntningarna. Många av deltagarna blir aktiva poetry slam poeter eller också stannar de kvar i projektet som medarbetare.

Föregångarna i Kuopio

Johanna Sorjonen, som deltog i Jacobs kurs, har varit med och ordnat Finlandsmästerskapet i poetry slam de tre senaste åren. Hon är länskonstnär i Norra Savolax och blev bekant med poetry slam via Kuopiopoeten Jouni Tossavainen, som introducerade poetry slam i Finland. Till FM kvalificerar man sig genom att placera sig i en av de uttagningstävlingar som ordnas runt om i landet. I vissa uttagningar har det bara varit tre deltagare, men det finns flera levande scener i Finland och mästerskapen i Kuopio har alltid samlat en stor publik, upp till 300 personer.  Finlandsmästerskapet och uttagningstävlingarna ordnas enligt de officiella internationella reglerna. Varje poet uppträder för en levande publik, ur vilken man väljer fem domare. En dikt får ta högst tre minuter och ingen rekvisita utöver mikrofon och anteckningar är tillåten. Domarna delar ut 1–10 poäng per dikt och det högsta och lägsta poängantalet faller bort. Man tävlar både individuellt och i lag. Lagens poäng utgörs av summan av de tre lagmedlemmarnas resultat.
Ifjol vanns mästerskapstiteln av Jouni Saksila, som fick fulla poäng för sitt uppträdande.
– Och det var nog framför allt uppträdandet som var hans grej, skrattar Johanna.
– Han skrek sig igenom hela sin show!
Nivån på tävlingarna brukar variera kraftigt, enligt Johanna, och agnarna sållas lätt från vetet. Mästerskapen har haft svenska gäster och Johanna säger att nivåskillnaden är slående, även om det också sker en utveckling i Finland.
– Och man ska minnas att det här är en lättsam tävling. Meningen är att alla skall ha roligt.

Den finska stilen?

Johanna Sorjonen misstänker att den nästan våldsamt intensiva amerikanska stilen inte nödvändigtvis skulle vara populär i Finland. Finländare är enligt henne lite försiktigare av sig, och även poetry slam publiken här torde uppskatta lite subtilare poesi.
Katriina Ranne, som placerade sig på andra plats i förra årets uttagning i Helsingfors och som deltog i FM i Kuopio, håller inte riktigt med.
– Vi var några kvinnliga deltagare som märkte att det var de ohyvlade och högröstade männen som gick hem bäst hos den lätt berusade publiken. Det kan hända att mina teman och min stil inte riktigt lämpar sig för poetry slam.
Men hon anser samtidigt att poetry slam är demokratiskt och lekfullt och inte behöver tas på för stort allvar. Och ja, hon skulle förmodligen ha deltagit också i år, men är bortrest.
Den gemytliga brittiska pubben Black Door i Helsingfors är fullsatt på torsdagkvällen då
Helsingfors uttagning till årets FM ordnas av föreningen Nihil-Interit. Elva deltagare har anmält sig till tävlingen som går i tre ronder. Domarna väljs ur publiken på måfå och tävlingen sätter i gång. Det visar sig genast att variationen är stor. Det är ännu långt kvar till situationen i USA, där de bästa poeterna är nästan frustrerande lika och jämlika. På Black Door är det är fritt fram, oavsett om man vill sjunga eller läsa tre dikter i stället för en. Tempot är högt, stämningen är hjärtlig och applåderna är rungande även för de mindre lyckade bidragen.
Efter ett par timmars slam koras vinnaren Juho Nieminen, som fick hårt motstånd av en äldre dam med en uppsättning samhälleliga dikter och ett personligt framförande. Vinnarens charm ligger i dikternas innehåll, som är finurliga, lätt ironiska och äger filosofiska insikter. Nieminens stil skulle kunna vara mer extrovert, men jag känner mig som om jag skulle ha läst en roman efter att hört på honom. Och allt detta på några få minuter – i en bar, med en öl i handen.

Årets finländska mästerskap i poetry slam avgörs i Kuopio
den 8 september.
Se: www.kirjakantti.fi

Jan Liesaho

Lämna en kommentar