Dessutom, inom vårt ménage à trois delade vi en hel del värderingar. Vårt kinande var inte åsiktsgräl utan paketeringsgräl och vi hade samma mål: en bättre tidning. Nu i efterhand sett framstår Peters tolerans och uthållighet som ännu större: det var t.ex. ofta mina och Trygves förslag på nya tillfälliga medarbetare som förverkligades. John Swedenmark värvade jag på en fest i Sverige, lite på samma sätt kom Ulrika Milles, Anne Hedén, och Louise Agnesdotter till tidningen. Oskar Berger var en sympatisk praktikant som introducerade ny musik, typ Pink Floyds Ummagumma, som vi hade lyssnat på redan innan han var född. Den blastades ut i redaktionslokalen utan pardon.
Det konkreta tidningsjobbet gick till som det antagligen fortsatt göra: var och en satt och hamrade på sin maskin (först skrivmaskin, text som sen knaprades in av en ordblind sättare (främsta kravet för att bli sättare på Ny Tid var ordblindhet), några år senare på sättningsmaskiner och till slut på datorer. Peter hade ett eget rum där han förvarade sin frukt och tyvärr också sina bananflugor. (Jag hade inga större renlighetskrav, bara en personlig noja när det kom till bananflugor.) Ibland blev det strömavbrott och Peter som sällan tog säkerhetskopior brukade då öppna dörren och förtvivlat dra sig i håret när han berättade att dagens ansträngningar var borta (det hände oss andra också, men inte med samma djävulska regelbundenhet). Till Peters storhet hör att han aldrig började gråta. Eller skälla på andra (inte ens på el-verket), som en stoiker från antiken satte han igång med att återskapa och varje gång lyckades det.
1973, 1983, 1993, 2003 och alla år däremellan har Peter donat på Ny Tid, donat, donat, donat – utan glamour i sikte, bara ryggbesvär. Sån var Jesus också, stretade på med dålig lön och uselt pensionsskydd.
Tapani Ritamäki