Vardagen är full av fällor för en välmenande men hungrig naturvårdare.
storfotade bovar
Men ostron är ju trots allt en ganska ovanlig och dyr maträtt. Låt oss ta något lite vardagligare exempel, hur är det med till exempel kaffe? Dåligt, verkar det som. För det första är kaffeodlingen en av de största orsakerna till skogsavverkning. Från år 1990–95 var trettiosju av de femtio länderna med den högsta skogsavverkningen kaffeexportörer. Trots att kaffebusken naturligt växer i skuggan av högre träd, så är den industriella odlingsprocessen något annorlunda; på sjuttio- och åttiotalet började kaffeplantagerna använda sig av en process där kaffet odlas i fullt solljus för att öka tillväxten och maximera inkomsten. Detta kräver dock massiva mängder med kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom orsakar den industrialiserade odlingsprocessen bland annat skador i biodiversiteten och försämrad kvalitet hos odlingsjorden. Avfallet som blir över sprids ut på fälten som gödsel, förs med regnet ner i vattendrag och orsakar syrebrist p.g.a. en krävande förruttnelseprocess.
En annan storfotad bov är hårt processade matvaror: sötsaker, chips och färdiglagad mat. Enligt en undersökning år 2002 studeras dessa allt för sällan i detalj för sina negativa effekter på miljön. Den mängd arbete och energi det tar att producera råvaran, omvandla och förpacka snacks och färdiga matvaror, kan mycket väl vara orsaken till upp till 33 procent av den totala mängd energi som används i världens matproduktion. En av de främsta orsakerna till detta är att färdiglagad mat har blivit en av basvarorna i dagens moderna, överstressade samhälle, där få arbetande människor har den tid eller ork som behövs för att dagligen njuta av hemlagad mat, trots att detta i längden skulle vara ett både billigare och hälsosammare alternativ. Att yngre barns sötsaksintag också har ökat stadigt under årens lopp är knappast någon nyhet.
Vardagen är alltså full av fällor för en välmenande men hungrig naturvårdare, men vad borde man då göra för att få i sig sitt dagliga bröd utan dåligt samvete?
Nästa år börjar tankesmedjan Demos marknadsföra lågkoldioxiddieten som en del av kampanjen ilmastotalkoot.fi. På deras hemsida www.demos.fi kan man hitta ett antal länkar som behandlar ämnet.
Otto Ekman