Jag har brukat önska miljögärningar av mina nära och kära till julklapp. När man släckt lampan, cyklat, dykt efter möbler i soptunnorna, ätit sin kålsallad och pysslat ihop sin nya kreation av loppiskläder, kan man vara nöjd och glad. Men man har inte stoppat klimatförändringen. I flera år har det diskuterats, kampanjer har förts och publikationer skrivits om vad du kan göra för att stoppa klimatförändringen. Många har redan tagit steget mot ett miljövänligare liv. Frivillig individualism tar oss bara en bit på vägen. Något mera måste göras. Egentligen finns det ett system för det här. Det kallas representativ demokrati. Jag skall inte behöva stressa hela tiden över klimatförändringen, inte du heller. Problemet borde åtgärdas genom politiska beslut, skatter, lagar och stöd. Problemet är att politiken inte följer verkligheten.
Det är helt förståeligt att en riksdagsledamot inte genast inser att klimatförändringen borde lyftas högst upp på prioritetslistan. Det handlar ju bara om civilisationens möjliga undergång. I juletid kommer vi alla ihåg att vara snälla. Genom att hjälpa en riksdagsledamot att göra smartare beslut kan du kamma hem snällhetspoäng och vid sidan om rädda ”alltmöjligt” (en civilisation, ett par miljoner arter, o.s.v.). Vad skall du säga åt din ledamot? Jag vet vad jag tänker säga.
Jag önskar mig en klimatlag. En likadan som barnen i England får. De får en lag med utsläppsförminskningar varje år i en sådan storleksklass att man får 30 procent nedskärningar till år 2020 och 80 procent till år 2050. Tre procent per år. Om regeringen inte når detta mål kan den fällas i en domstol. Jag önskar mig därtill en översikt över regeringens planer för utsläppsminskningen. Och möjligheten att överklaga ifall planen bevisligen är för svag. När vi väl fått lagen är ramarna för debatten spikade. Sen kan vi börja debattera lösningarna istället för dagens debatt, som går längs den kortsiktiga egennyttans stigar.
I England var regeringen för några år sedan lika ambivalent i klimatfrågan som i Finland. I England frågade 170 000 väljare sin riksdagsledamot om vad man kommer att göra. Nu kommer England att få den mest progressiva klimatlagstiftningen i världen. Det lönar sig att fråga. För att vi skall få den här lagen måste du också vilja ha den. Och du måste säga att du vill det. Inte bara i badrummet mellan pavarottiariorna. Säg det åt din riksdagsledamot. Säg det åt din grannes riksdagsledamot. Säg åt din granne att säga åt sin och din riksdagsledamot. Säg det på krogen. Säg det på jobbet. Skriv det i tidningen.
Vi har bytt tilräckligt med glödlampor, nu är det på tiden att vi får ordentlig normstyrning, skatter, lagar. Slaveriet slutade inte för att folk började bojkotta produkter gjorda med slavarbete. Storbritanniens parlament bestämde sig inte heller mitt i allt för att sluta med landets mest lukrativa business. Det var vanliga människor som du och jag som förde kampanjen i 50 år, för att få en lagstiftning som förbjuder slaveri. Vår tids största utmaning är klimatförändringen. Den kommer inte heller att stoppas av att alla frivilligt äter kål. Riksdagen kommer inte heller mitt i allt att stifta ambitiösa lagar. Om du hör till dom 95 procent av finländarna som är oroliga över klimatförändringen, så säg det åt din riksdagsledamot. Och fråga efter en klimatlag med årliga utsläppsnedskärningar.
God jul till dig och de riksdagsledamöter du kontaktar.

Jonas Biström

Lämna en kommentar