Efter de senaste amerikanska primärvalen är John McCain favorit till att bli republikanernas presidentkandidat och möjligen USA:s nästa president. Samfällda opinionsmätningar visar att McCain är den av de republikanska kandidaterna som har störst möjlighet att vinna över demokraternas kandidat i november oavsett om det blir Obama eller Clinton.
McCain är en något ovanlig republikansk politiker. Många på partiets högerkant misstror honom. Han röstade emot Bushs stora skattesänkningar för höginkomsttagare och storföretag eftersom de var ofinansierade. McCain är emot abort och homosexuellas rättigheter, men han verkar ändå vantrivas i sällskap med de mest militanta högerkristna.
McCain fick utstå en orkan av kritik från sina egna när han ville göra upp i kongressen om situationen för de femton miljoner immigranter som saknar tillstånd att leva i landet och öppna en väg till medborgarskap för dem. De flesta andra republikaner tävlar istället om att kräva hårdare tag och fler gränspoliser. McCain, som själv var torterad krigsfånge i Vietnam i flera år, har också varit fullständigt kristallklar i att han inte vill att USA ska tortera fångar, något som Bush och andra republikaner i praktiken har försvarat. Dessutom tillhör McCain det lilla antal republikaner som inte bara anser att växthuseffekten finns utan att man också bör göra något åt den. Dessa ståndpunkter har gett McCain ett rykte av oberoende och respekt även bland många ickerepublikaner.
McCains största tillgång bland republikanska väljare är hans militanta hållning i frågor om nationell säkerhet. Han kritiserade länge Bush för att för få amerikanska soldater sändes till ockupationen av Irak. I valrörelsen har han talat om att USA kan stanna i Irak i 100 år.
McCain kommer från en släkt av militärer, både hans far och farfar var amiraler. Han fostrades till att bli militär och har själv tjänstgjort som pilot. McCains farfar tjänstgjorde i USA:s krig på Filippinerna i början på 1900-talet där amerikanerna begick omfattande övergrepp. Hans far ledde USA:s invasion av Dominikanska republiken 1965 då en lagligt vald progressiv regering störtades.
Själv tjänstgjorde John McCain i de bombflyg som terrorbombade Vietnam. Där blev hans plan nedskjutet över Hanoi 1967 vid hans 23:e bombräd och han tillbringade fem år i vietnamesisk fångenskap. Än idag talar McCain om Vietnamkriget som ett nobelt krig som kunde ha vunnits bara USA hade satsat ännu mer på en militär seger. I kriget dog minst tre miljoner vietnameser, inte minst genom USA:s bombningar. Frågan är hur många fler som hade dött med McCains politik.
Det är inte bara i Irakfrågan som McCain idag stödjer en hård linje. Vid ett valmöte sjöng han ”bomb, bomb, bomb, bomb Iran” till melodin av en Beach Boys låt. Han har sagt att Nordkorea borde hotas med ”utplåning”. Med McCain kan vi också vänta oss en mer aggressiv politik mot länder som Venezuela och Bolivia. McCain, som är stolt över sin vänskap med Henry Kissinger, ligger tydligt till höger om Bush i utrikespolitiken. Med McCain skulle USA få en president som är helt präglad av och fortfarande står för aggressiv amerikansk imperialism.

Jonas Sjöstedt

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.