I USA är den första maj en vanlig arbetsdag. Men hamnarbetarna längs landets västkust har beslutat att lägga ner arbetet i åtta timmar denna första maj i protest mot USA:s krig i Afghanistan och Irak. Fackföringen International Longshore and Warehouse Union beslöt om strejk efter en intensiv debatt. Fackföreningen har en lång historia av politisk radikalism och var den första fackförening i USA som tog avstånd från Irakkriget.
Den första maj kommer arbetet att ligga nere i alla hamnar i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington. I bland annat San Francisco kommer hamnarbetarna istället att anordna möten och demonstrationer mot kriget i samarbete med fredsrörelsen. Beslutet om strejk har mötts av protester från arbetsgivarna i hamnarna.
Den planerade strejken i hamnarna längs USA:s västkust har fått stöd av andra fackföreningar runt om i landet. Anställda vid posten i New York kommer att avbryta arbetet under ett par tysta minuter vid tre tillfällen under första maj.
I delstaten Vermont har AFL-CIO, motsvarande delstatens LO-distrikt, tagit ett uttalande till stöd för hamnstrejken. I det uppmanar de sina medlemmar i delstaten att visa sitt missnöje med Irakkriget på olika sätt den första maj. Stödet för strejken och protesterna förväntas sprida sig till fler delstater.

Jonas Sjöstedt

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.