Ett liv med romerna

av Peter Lodenius

Joakim Eskildsen och Cia Rinne har ägnat hela detta årtusende åt att utforska romernas liv i olika delar av världen. Vi har under årens lopp i Ny Tid fått se en del nedslag i form av reportage från olika håll. Nu har det första stora resultatet kommit i form av en mastig fotobok, Roma Journeys.

Boken tog sin tid att sammanställa, och den tog sin tid att trycka – företalet är daterat november 2006 och boken kom ut i december 2007 – men det var värt att göra arbetet grundligt, också från tryckeriets sida, det är ett enormt fint jobb man gjort också där.

Man kan tala om en verklig ”coffee table book” – för att bläddra i den behöver man en stor fri och stadig yta (boken väger ett par kilo) – men utan den förringande klang som uttrycket ibland får. Det är ofta mycket vackra bilder, men framför allt är de uttrycksfulla. De visar hur starkt miljöerna där romerna bor varierar, från sandöknarna i Rajasthan till de snöiga landskapen i Transsylvanien eller Finland, men också hur mycket som förenar dem. Dessutom hur mycket som förenar mänskor överhuvudtaget, oberoende av etnisk bakgrund. Jag kommer faktiskt att tänka på The Family of Man, den stora fotoutställning, sammanställd av Edward Steichen, som för första gången öppnades i New York 1955 och sedan cirkulerade jorden runt (jag tror jag såg den på Ateneum) och också spreds i ett otal bokversioner. Tanken med den var att visa hur mycket världens mänskor har gemensamt, och det visar också Joakim Eskildsens foton, trots den mer begränsade ramen.

Joakim Eskildsen har använt sig rätt mycket av panoramafoton i den kände Pragfotografen Josef Sudeks stil, men till skillnad från denne koncentrerar han sig (åtminstone här) på mänskor.

Fråga utan svar

I företalet konstaterar han och Cia Rinne att de ofta fått frågan hur de började intressera sig för romerna, men att de aldrig kunnat ge ett ordentligt svar på den. ”Det som är säkert är, att när vi väl börjat kändes det omöjligt att inte fortsätta med projektet. Ju mer vi kom underfund med om romerna, ju bättre vi lärde känna dem, desto mer växte vårt intresse och våra sympatier för dem.”

Hur grundligt de arbetat framgår t.ex. av kartan i avsnittet om Finland som visar var de har talat med romer: Helsingfors, Esbo, Kyrkslätt, Vanda, Träskända, Riihimäki, Parola och Lahtis. Huvudorten för Finlands romer lär förresten före kriget ha varit Sordavala.

Projektet fortsätter åtminstone för Cias del, hon samlar fortfarande material för en bok i skrift om romerna och deras historia. Det blir antagligen färre expeditioner, eftersom Cia och Joakim hade för vana att leva i veckor, ibland i månader hos romska familjer, utan bekvämligheter. På det sättet kom de dem nära och fick deras förtroende, vilket inte alltid är så lätt för utomstående. Men nu har de två små barn och måste ta hänsyn till dem. De har flyttat från Kyrkslätt till Själland. Därifrån är det enklare att komma iväg till olika ställen i Europa. Familjen fortsätter att resa, men det blir nog mera möten av olika slag och biblioteksforskning än liv i romska bosättningar.

Bilderna är ur boken.

Joakim Eskildsen & Cia Rinne: Roma Journeys, Steidl 2007, 416 s.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.