Jag gjorde min första ekologiska tankekullerbytta när min vän Anna hade läst i Vihreä Lanka att fleecetröjor är mera ekologiska än ylletröjor. Det lät omöjligt, men visade sig vara sant; att tillverka fleece belastar miljön mindre. Efter det har många sanningar reviderats.

Till exempel att det är mera ekologiskt att bo på landet än i storstaden. Glöm det! Den mest ekologiska boendeformen är storstäder som New York, där man bygger på höjden och bor trångt, där få har bil och i stället åker kollektivt eller cyklar. Idealet vore att bo i en skyskrapa med ett växthus på taket, så att tomaterna blev nedskickade med hissen! (Eller … kanske bättre att ta trapporna?)

Men innan man bestämmer sig för att flytta till New York, så gäller det kanske att tänka på en sak: Jag bodde ett år under 90-talet på Manhattan, och upplevde där min värsta storm. (Det är inte som i Finland där byggnadsställningar och tak och husdelar brukar sitta kvar trots att det blåser.) Det stora problemet med Manhattan är att den är en låg ö med stora trafikleder som går runt den, längs med stränderna. Så när det blåste riktigt hårt, sköljdes bilarna ner i havet, och båtarna vräktes upp på land. Alltså borde man kanske, innan man beställer sin flyttbil, fundera på hur det kommer att bli sen när polarisarna smälter och vattnet i havet stiger …

Det gäller hela tiden att tänka lite längre.

En sanning som Bodil Jönsson lärt mig i På tal om fysik är att ingenting försvinner. Och i synnerhet inte om man gör som jag:

Jag köpte en ny bil, minskade konsumtionen med hälften och bytte från bensin till mera ekologisk dieselolja (och jo, min bil har ett partikelfilter!). Men eftersom den gamla, stora, amerikanska bilen gick tillbaka till min mamma, och hon kommer att sälja den vidare till nån som antagligen kör mera än jag gjorde, så minskade jag ju inte föroreningarna totalt sett. Tvärtom kör jag mer nu, när jag gör det med en bil som är mera ekologisk.

En annan sak jag gjorde i vintras, var att sätta kakelugnarna i skick. Sen lärde jag mig att en feleldad ugn producerar mera småpartiklar än trafiken! Föreställ dig det om du kan – ett villaområde med vedrök ur skorstenarna är skadligare för hälsan än trafikkaos i innerstaden. Alltså gäller det att glömma allt vad pappa lärde ut framför kaminen på landet: brasor ska tändas uppifrån – dels för att eld är hetare neråt, och dels för att elden behöver syre för att brinna. Gör man så, brinner brasan häftigt och rent. Sen gäller det att brassa på, inte ha en långsamt pyrande, snålt brinnande stämningseld.

Så man snubblar. Eller stiplar, som det hette när jag var liten och hoppade hopprep och hoppade fel.

Kommer ihåg att fråga efter certifikat till bordsskivan av ädelträ, och köper europeiskt körsbärsträ istället när försäljarna inte klarar av att redovisa för ursprunget. Men köper utan att fråga mahogny till snickerikursen på Arbis. Vägrar köpa handknutna mattor från Ikea, och köper en jättefin av koskinn från Indien, för de heliga korna måste ju ha dött en värdig död! Tills jag ser en vilsen ko i trafikrusningen i Delhi, och hör min värdinna fnysa: – asch, det där med heliga kor var nånting engelsmännen hittade på. Eller står och undrar över märkesvaror på lopptorg – är det ok att köpa dom i andra hand? För sen är man ju en reklampelare för den produkten.

Tungan rätt i mun: stipla, eller hoppa rätt …

Lena Malm

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.