Mer mat och fler svältande

av Hanna Lahdenperä

Förändra dina smakpreferenser, från halvfabrikat – fett-, salt- och sockertät mat – så att man inte längre kan anföra konsumenternas krav som motivering för produktion. Ät lokalt producerad, agroekologisk mat, ät enligt säsong. Stöd lokalt ägda företag. Ge alla en lön de kan leva på och behandla anställda rättvist. Se till att utvecklingsstöd och investeringar tillfaller landsbygden i rätt proportion med resten av ekonomin. Ta kontrollen över distributionskanalerna ur händerna på multinationella företag, ta bort flaskhalsarna i livsmedelssystemet. Erkänn och kompensera gångna och aktuella orättvisor, avskriv u-ländernas skulder.

Det är samtidigt väldigt hoppingivande och så fullständigt tröstlöst. Också problemen i det globala livsmedelssystemet (hela strukturen från producent via olika mellanhänder till tallriken) går alltså att lösa, åtminstone i teorin, och det är inga nya eller svårbegripliga argument Raj Patel för fram i utmärkta Stuffed and starved. Vi vet redan det här, så det borde gå.

Men samtidigt: vi vet redan det här.

Stuffed and starved är dessutom full av saker man som konsument i den globala norden antagligen inte ville veta. Att 800 miljoner mänskor går hungriga samtidigt som en miljard är överviktiga. Att nästan tre fjärdedelar av alla produkter på hyllorna i snabbköpet och så gott som all snabbmat innehåller soja, och att sojaproduktion är fruktansvärt destruktivt. Att det inte är så enkelt som att äta ekologiskt och rejält, eftersom båda fortsättningsvis är förenliga med monokultur och industriell produktion.

Det skulle kunna vara lätt att gå vilse bland obehagliga detaljer om agribusiness och självmordsstatistik hos jordbrukare, men Patel drar skickligt upp diskussionen på en strukturell nivå. Han faller inte heller i fällan att erbjuda konsumentaktivism som saliggörande – att använda hjärnan när man handlar är förvisso inte förbjudet, men faran ligger enligt Patel i “att tro att den enda kommunikationskanalen vi har med producenterna är genom marknaden, och att det enda sättet vi kan handla kollektivt är att övertala alla att shoppa som vi gör. Det förändrar vårt förhållande till möjligheten till samhällelig förändring.”

Även om det ibland tarvas en del ansträngning hos läsaren att hålla blicken ovanför trädtopparna är Patels poäng alltså hela skogen. Samtidigt som han manar till handling för att hitta genvägar i livsmedelssystemet är Stuffed and starved en väl underbyggd uppmaning också till eftertanke.

Raj Patel: Stuffed and starved. From farm to fork, the hidden battle for the world food system. Portobello books 2007.

Hanna Lahdenperä

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.