Avveckla kärnkraften, förbjud uranbrytning, var budskapet när hundratals miljöaktivister från Finland, Sverige och Europa samlades i Uleåborg den 23–24 januari. Hannu Karvonen från Ydinverkosto, huvudarrangör för demonstrationen med påföljande seminarium, är nöjd.

– Målet, att sammanföra folkrörelser mot kärnkraft och urangruvdrift från olika delar av Finland och Norden, lyckades över förväntan.
Fennovoimas kärnkraftverksplaner i Simo, Pyhäjoki och Strömfors och uranprospekteringen i norra Finland väcker starkt motstånd. Kärnkraftens och urangruvsdriftens skadliga följder är väl dokumenterade i utländsk media. Varför tillåta uranletning och provborrning i Finland när miljö- och hälsoskäl har stängt urangruvorna i EU?
Eero Perunka från Rovaniemi för renskötarnas talan.
– Renskötseln har betalat ett alltför högt pris under de 20 år som gått sedan Tjernobyl.
Helena Maijala från Pro Hanhikivi-rörelsen i Pyhäjoki och Pentti Myllyneva, aktiv i Ydinverkosto är bekymrade över demokratin.
– Kärnkraftsindustrin har lobbat hårt för kommunens beslutsfattare. Våra frågor besvaras inte. Kommunpolitiker är rädda att gå mot strömmen.
Simo ligger 50 km från svenska gränsen. Det stora antalet norrbottningar som kommit från bl.a. Kalix, Kiruna och Haparanda, visar att ett kärnkraftverk i den ömtåliga Bottenviken inte berör endast Finland.
Kärnavfallet är den svagaste länken. Nils-Axel Mörner från Stockholm är professor emeritus i paleogeofysik och geodynamik.
– Posiva bluffar, säger han. Principbeslut har gjorts endast för forskningstillstånd i en testgrotta i Olkiluoto. De geologiska förutsättningarna för ett slutförvar är urusla. Fennoskandien var ett högseismiskt område efter istiden.
En karta avslöjar förkastningslinjer tvärs över och på var sida om Olkiluotoön och metangasfickor.
– I de djupa borrhålen finns ovanligt mycket metangas. Säkerhetsavstånden från förkastningslinjerna är otillräckliga. Posivas ansökan om slutförvar måste avslås, säger Mörner, som är forskare med internationella meriter.
– Inget slutförvar betyder inga nya kärnkraftverk.
Ålänningen Anna-Linnea Rundberg förvånar sig över att Sverige kontaktar Ålands landskapsregering i alla frågor som berör kärnkraft medan finska myndigheter tiger.
Miljöorganisationerna anser att en folkomröstning om kärnkraft och urangruvdrift är nödvändig.
– Kärnkraftverken byggs av utländska bolag och byggarbetare. Vindkraft däremot skulle sysselsätta den inhemska stålindustrin, säger man på Finlands naturskyddsförbund.
– Förnybar energi skapar arbetsplatser och blir allt konkurrenskraftigare medan kostnaderna för kärnkraft skenar i höjden.

Angela Oker-Blom

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.