Natten till den 27 april 1984 får räddningscentralen i Jackson County, Oregano ett nödanrop från den uppjagade 16-åriga Jody Gilley. Hennes två år äldre bror Billy har brutalt mördat deras sovande föräldrar och lillasyster. Billy menar att skälet till dådet är att han en gång för alla har velat få ett slut på föräldrarnas långvariga psykiska och fysiska misshandel av de båda syskonen. Med sin nya bok Medan de sov vill Kathryn Harrison förstå vad som ledde fram till den tragiska aprilnatten.

Framförallt är hennes ambition att ta reda på den orsak-verkan kedja som lett fram till sonens hämndaktion. Systematiskt kartlägger hon syskonens, men också föräldrarnas, bakgrund. Vi får stifta bekantskap med en dysfunktionell familj ur den amerikanska underklassen. Jodys och Billys uppväxt präglades av misshandel, kränkningar, sexuella övergrepp och våld. Som vanligt har lärare, grannar, vänner valt att blunda för det faktum att de båda barnen for väldigt illa. Åter igen reses frågan vem som bär skulden och ansvaret. Som vanligt höjs inga röster förrän efteråt då allt redan är för sent.

I synnerhet får vi möta syskonen idag – tjugo år senare och ta del av hur händelserna har präglat deras liv. Jody, numera framgångsrik och välutbildad kvinna mitt i karriären. Billy, fortfarande inspärrad på livstid.Det intressanta med Harrisons dokumentärroman är att hon inte fokuserar på själva morden utan rekonstruerar händelser före och efter. Högst antagligen skulle det annars ha blivit en alltför snaskig berättelse av den typen som står att läsa så gott som dagligen  i kvällstidningarna.

Samtidigt har Harrison valt att väva in sin egen livshistoria i berättelsen om familjen Gilleys. Hennes far förgrep sig sexuellt på henne och utan att göra anspråk på att likställa sina erfarenheter med Judys visar hon på hur de båda har tvingats att ompröva sig själva och så att säga födas på nytt.

I Harrisons samtal med Billy drar jag oundvikligen paralleller till Truman Capotes Med kallt blod (1966), i vilken han försöker förstå de bakomliggande motiven till varför två unga män rånmördade en hel familj i Kansas. Tyvärr finner jag samtalen med Billy konstruerade, vilket gör hans berättelse problematisk och tunn. Det har ju de facto gått tjugo år sedan morden och även Billy har förändrats. Harrison låter mig inte komma honom närmare in på djupet, utan han blir – precis som hans far dagligen skrek åt honom – den misslyckade, han som inte överlevde eller blev fri.

I en artikel i Washington Post från 2005 hävdas det att det i stort sett dagligen begås ett så kallat föräldramord i USA. Precis som i ”true-crime paperbacks” riktas så gott som all uppmärksamhet mot förövaren och de bakomliggande orsakerna som utlöst familjekatastrofen. Harrison vrider strålkastaren ett varv till, mot Judy som överlevde och  som mot alla odds rest sig och gått vidare. Hon låter även brottslingen ge sin version. Det gör Medan de sov till en angelägen och mångbottnad berättelse som reser frågor kring skuld, ansvar, överlevnadsförmåga och inte minst försoning med sitt öde. Som en grekisk tragedi baserad på en verklig händelse.


Kathryn Harrison: Medan de sov – en undersökning om mordet på en familj. Övers. Boel Unnerstad. Albert Bonniers Förlag 2009.

Ylva Larsdotter

Lämna en kommentar