Vågen av ockupationer som började efter vräkningen i Ungdomshuset i Köpenhamn i mars 2007 visar inga tecken på att ebba ut. Ny Tid har träffat aktiva från Åbo och Joensuu.

Husockupationssäsongen inleddes i Finland med två ockupationer i Tammerfors den 17 april. Ockupanterna ville ta husen i bruk som icke-kommersiella samlingsplatser. En av ockupationerna gjordes även i solidaritet med ockupantrörelserna i andra finska städer och studentrörelsen som vuxit fram mot förslaget till en ny universitetslag. Ur ett av husen vräktes man snabbt medan det andra ännu står ockuperat och inte hotas av vräkning.

Också kampen för ett autonomt kulturhus i Åbo fick en fortsättning för ett par veckor sedan. En blandad skara aktörer skulle ockupera en fastighet för att arrangera en festival för fri kultur (Vapaan kulttuurin festivaali). Festivalen blev avblåst då polisen tömde huset bara några minuter efter ockupationen. Flera ockupanter behandlades ytterst våldsamt och en av de häktade nekades tillgång till sina astmamediciner och måste senare få vård av ambulanspersonal. Ockupanterna svarade på vräkningen och polisvåldet med en gatufest i fredags. Enligt en anonym ockupant är fler ockupationer att vänta under sommaren.

I Joensuu hoppas ockupanter på ett kontrakt för ett hus i stadens centrum som ockuperats två gånger sedan den 2 maj. De vräktes senast onsdagen den 27 maj på fastighetscentralens begäran. Många andra instanser inom Joensuu stad har ändå varit mera tillmötesgående. Så som i Helsingfors – där man fick ett hus i vintras – har ockupanternas strategi varit att hitta en instans inom staden som kan ta dem i försvar.

– Huset hyrs ut av fastighetscentralen till social- och hälsovårdsverket.

Fastighetscentralen har nu vräkt oss två gånger utan att konsultera andra instanser. Därför har vi gjort ett kommunalt initiativ för att få använda huset, berättar Laura och Tuomo som bägge två deltagit i ockupationerna.

Det ockuperade huset är det äldsta trähuset i centrala Joensuu. Därför har en förening för bevarandet av gamla hus engagerat sig för ockupanterna och erbjudit restaureringshjälp.

– Vi kallar huset för Mängdens hus (från begreppet multitude som på finska översätts till väki men som på svenska inte har någon lika smidig översättning). Vi ville skapa associationer till konceptet “Folkets hus” men ändå inte använda uteslutande begrepp så som “folk” (kansa). Vi anknyter alltså till arbetarrörelsen. Den främsta skillnaden är att trots att lönearbete är centralt i våra liv är det inget vi identifierar oss med på ett positivt sätt, förklarar Tuomo.

Huset har redan lyckats att föra samman den studentrörelse som uppstått på Joensuu universitet mot den nya universitetslagen och andra splittrade dissidentgrupper, inklusive en rörelse mot uranutvinning och stadens punkscen.

– Verksamheten i Joensuu började med aktioner mot ett köpcetrum och en festockupation. Snart insåg vi att vi behöver en permanent samlingsplats, ett fritt rum i staden, berättar Tuomo.

Vänsterunga stöder ockupationerna sedan sin kongress i mitten av maj genom att kräva att ockupation av tomma hus för boende eller kulturverksamhet skall legaliseras.

Även annanstans i Norden ockuperas det allt mera. Inte sedan de massiva militanta rörelserna för gratis boende och kulturrum i Köpenhamn, Norge och södra Sverige på 1980-talet har en sådan mängd människor mobiliserats för husockupationer.

Eftersom statsmakten blivit mer repressiv har nya strategier krävts. Efter de våldsamma upploppen i Köpenhamn 2007 prövade rörelsen där på en ny strategi: 8 000 människor mobiliserades för en icke-våldsam men konfrontativ ockupation av ett på förhand i offentligheten angivet hus. Huset intogs bara i någon timme, men aktionen blev en PR-succé och staden fick ett nytt Ungdomshus.

Den här strategin prövades även i Lund i början av maj där den svenska ockupantrörelsen samlades för en massaktion för gratis bostäder. 1 000 personer deltog den 16 maj i en motsvarande aktion som den som ägde rum i Köpenhamn 2007. Två hus intogs. Fast de vräktes på bara några timmar firar den autonoma vänstern i Sverige en massiv seger. Aktionen syntes stort i alla svenska massmedier och bostadsfrågan kom på tapeten. Samtidigt är det klart att många av de grupper från olika håll i Sverige som deltog i aktionen i Lund under sommaren kommer att genomföra ockupationer på sina hemorter. Det verkar bli ytterligare en sommar av ockupationer.

Mikael Brunila

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.