Hur fint som helst – Framnäs kokbok är en bok som doftar och smakar sommar. Många av recepten är beräknade för minst tjugo personer, vilket kan passa bra i midsommartider.

Framnäs kokbok har tillkommit i Framnäs kök, i villan i Västra Nyland som i decennier sommarbebotts av stora familjer Donner. Det här är en bok som inte bara handlar om mat, utan också om sommar och samvaro mellan generationer.   Bokens texter är skrivna av Gunilla Donner och världsresenären Annika Luther, den grafiska designen är gjord av nästa generations Otto Donner och Jenni Erkintalo och de sympatiska, fina fotona är tagna av Niklas Ekman.

Sexton kusiner med föräldrar, övrig släkt och vänner samlas i Framnäs till helger och semestrar och av detta har fötts ett behov att laga mat för många utan att arbeta ihjäl sig, till ett rimligt pris, genom att använda sig av de ingredienser man har i skafferiet, av rester och av det man hittar i den lokala lanthandeln.

Framnäs kokbok är ingen vanlig kokbok, bland annat på grund av fotografierna. Niklas Ekman har tagit bilder där rätterna ser ut som de gör på riktigt, inte falskt förskönade och designade, men ändå så läckra. Också de vardagliga detaljbilderna från köket berättar sin sympatiska historia om ett av generationer slitet hus och sommarkök, där det gamla ärvda porslinet och inredningen fått sina skavanker. Det andra som skiljer Framnäsboken från de flesta andra kokböcker är att rätterna är enkla och billiga, man använder ofta rester som grund. Man behöver inte vara gourmetkock för att laga dessa rätter och ändå få till stånd festliga, läckra och mättande måltider för tjugo personer eller fler. Boken passar med andra ord bra också för den som skall ställa till med en större fest men vill komma lätt och billigt undan.

Bokens texter ger små inblickar i en stor familjs sommarvardag på ett sätt som får en att längta till landet och efter sommaren, utan att det som beskrivs är någon sockrig idyll: ”När man kommer till Framnäs första gången på våren eller på hösten är huset kallt och ruggigt. Mössen har kackat på diskbordet, vedspisen ryker in och kakelugnarna sprider kyla snarare än värme. Då är en variant av spagetti bolognese det som snabbast gör att man tycker det kanske ändå var värt att komma.”

Billigt och bra

För oss som ibland måste göra mat för större mängder människor är det bra att veta att för tjugofem personer behövs det minst 3 kg spagetti som kokas i en stor 20 liters kastrull eller i två mindre 7-10 liters kastruller. För den som inte äter kött, eller som råkar ha mycket zuccini, är zuccinipastasåsen ett enkelt och gott alternativ till Spagetti bolognese:

Riv zuccini grovt. Räkna med minst en medelstor zuccini per person. Fräs i olivolja med massor av vitlök. Häll på vittvin och grädde så att såsen blir tjock, krydda med salt och svartpeppar Låt såsen koka i 5 minuter, vänd i emmentalost och dekorera med kryddor från trädgårdslandet (t.ex oregano, gräslök, dragon). Kan mat bli mera lättlagad än så?

Mera exotisk Framnäsmat, åtminstone till namnet, är Mokodollsoppa som lär vara alla barnens favorit. Mokodollsoppan baserar sig på hönsbuljong, makaroni, grädde och ketchup (alternativt tomatpuré + ättika + socker). Det låter förfärligt, men vi måste väl tro på författarna. Och mat smakar annorlunda på landet än i stan. Jag har aldrig riktigt kommit underfund med varför det är så, men det är ett faktum. Flere exotiska rätter –  vad sägs om Tarmoluddo-pizza?  Det visar sig vara vanlig pizza men med en botten som baserar sig på kokt potatis i stället för mjöl, för att passa celiakier. Också i övrigt finns här mycket som är anpassat efter olika sorters dieter och ätvanor.

Att använda rester är ett viktigt element i storhushåll. Många av bokens recept baserar sig t.ex. på återanvändning av morgongröten. Man kan använda gröt bland annat till köttbullar, vetekroketter, broccolipaj, semlor och scones.

Festligt och gott

Men det är inte bara vardagsmat man äter i Framnäs, också fest har fått sitt kapitel. Vi får recept på Midsommarchampagne som säkert kan drickas till tjinuskikaka eller ”glass med dajm och lite annat” som beräknats räcka till 30 personer, eller till Susannkakan med anor från Småland.

Eller vad sägs om Dures Kärleksbulle? ”En sommar läste vi en arabisk klassiker, Den doftande trädgården. Här talas bland annat om kryddor med stimulerande effekt på kärlekslivet, vilket naturligtvis var inspirerande. Grundreceptet är en bostonkaka, men tack vare fyllningens effekt på ett gästande par kom en liten flicka till världen nästa vår.” Kanske den har varit till hjälp också senare, för nu i våras föddes den första medlemmen av en ny Framnäsgeneration.


Gunilla Donner, Annika Luther, Niklas Ekman, Otto Donner och Jenni Erkintalo: Hur fint som helst – Framnäs kokbok. Söderströms, 2008.

Laura Lodenius

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.