Årets Faces blev en blöt tillställning. Regnet öste ner och många besökare avskräcktes från att ta sig till Billnäs Bruk. Men inte ens de mörka molnen och den regniga luften dämpade färgerna på besökarnas kläder och basarerna.

Etnofestivalen Faces är en färgklick i det för övrigt ganska mörka festivalutbudet i Finland. Det är en festival för äldre och yngre, för småbarns- och storbarnsfamiljer. Den har ett djupare budskap än de flesta andra festivaler, vilket gör den till ett viktigt inslag i den finländska festivalsommaren. Faces har sagts vara en allt viktigare festival, då främlingsfientlighet allt oftare står i rampljuset. Harmoni, tolerans och gemenskap lyser starkt igenom i stämningen på Faces. Barn syns till överallt. Inte bara i publiken, utan också som aktiva deltagare.

Mitt under ösande sommarregn ser jag en grupp 10-åriga barn under ett träd som sjunger PMMP-låtar till takten av bongotrummor. Och årets tema på Faces är ju faktiskt We are the Children, något som uppmärksammades på barnens egen festival inom festivalen, Small Faces.

Luftigare program

Det ligger en särskild anda över Faces. Det finns en harmoni som man delar med de andra besökarna. Det är svårt att inte flyta in i ljudet av trummor och bara börja dansa. Den breda skaran besökare bevisar det som Faces just är – en etnofestival. De färgglada mönstren på stånden och på kläderna har en lugnande verkan.

Faces är sällan en festival man besöker för att se de stora artisterna. Tvärtom. Det är en enkel, men ändå stor festival där de mindre akterna (som egentligen inte är “mindre” på något sätt) bidrar lika mycket som de “stora”. Hur storslagen var inte Queens Bohemian Rhapsody, som vinnarna i FM i gatumusik Porkka Playboys uppträdde med. De använde en dragspelslåda som bastrumma, inga mikrofoner och ingen scen. Rent, vackert och enkelt, men ändå storslaget.

I år ordnades Faces för tolfte gången och för första gången pågick festivalen i fem dagar. Arrangemanget var bra, men besökarantalet var lägre än i fjol. Festivalen lockade ungefär 12 000 besökare, vilket var lägre än väntat. Satsningen på en femdagarsfestival gjordes för att få ett luftigare program, vilket de lyckades med. De längre pauserna mellan de stora uppträdandena gjorde att besökaren hann ta del av allt det som hände där emellan. Det är en fördelarna med Faces: det mångsidiga programmet där det hela tiden finns mycket små evenemang.

På basarerna kunde man hitta allt från gratis kläder till sällsynta LP-skivor som kostade uppemot 150 euro (Rolling Stones: Their satanic majesties request, som en försäljare försökte sälja åt mig).

Ökade kostnader

Festivalansvariga Björn Mattson säger sig vara nöjd med arrangemanget, trots att förväntningarna på antalet besökare inte uppfylldes.

– Vi är nöjda med de fem dagarna. Men jag tror personligen att festivalen blir fyra dagar nästa år. Det luftiga programmet, där vi inte har de stora uppträdandena så tätt, fortsätter vi med i alla fall, säger Mattson

Billnäs Bruk bytte ägare förra året, vilket har påverkat festivalen. Företaget Management Events köpte upp bruket och nu planeras hotell och restauranger på området. I och med köpet har Faces fått tillgång till flera utrymmen, men det förde också med sig dåliga sidor.

– Hyran har stigit väldigt. Men en stor fördel är det ökade antalet utrymmen. Det är svårt att säga om hyran höjs mera till nästa år. Inte går vår ekonomi i kras ännu. Det som i alla fall är säkert är att Faces, som festival och koncept, fortsätter oberoende av om den ordnas på bruket eller inte. Billnäs Bruk är perfekt för festivalen, så det skulle vara synd om vi måste flytta.

Mattson har rätt. Billnäs Bruk är perfekt som värd för festivalen. De ringlande stigarna som går från ängarna, mellan fabriksbyggnaderna ner till ån ger ett äventyrligt intryck. De gamla byggnaderna är perfekta för både konserter och lopptorg – luftiga, ljusa och stämningsfulla. Det skulle vara svårt att hitta ett motsvarande ställe att arrangera en festival som Faces på.

Julius von Wright

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.