Fler och fler i bekantskapskretsen får matvaror levererade hem till dörren. Det kan vara en fråga om att få tag i något särskilt på ett enkelt sätt, själv sr jag alltid fram emot lådan med ekologiska grönsaker som väntar utanför min ytterdörr en eftermiddag varannan vecka. Många beställer hela veckomatsedeln prydligt nerpackad i bruna papperskassar. Det är en tidsbesparing förstås men lika ofta hör jag fantasibrist som argument. Barnfamiljer som fastnat i en ändlös repetition av falukorv med makaroner får både matvaror och recept och kan lockas ut bland pinjenötter och citrongräs. Tänk om veckans bokpåse kunde dimpa ner på samma sätt. Hemvant och nytt i skön blandning med några författarporträtt och en dikt som recept för en god läsning.

En eftermiddag när jag jobbar på det nyöppnade biblioteket Plattan i Kulturhuset i Stockholm kommer det in en ung man med grön keps och bekymrad uppsyn.
– Kan jag hjälpa till med något? frågar jag.
– Jag undrar om ni har några böcker om hur människan fungerar?
– Menar du faktaböcker?
– Ja … verkliga saker.
– Vi har inte så mycket faktaböcker på det här biblioteket, säger jag, men vi har många böcker om hur människor fungerar. Och några bygger på verkliga händelser.
– Det måste vara verkligt, upprepar den unge mannen och följer mig lydigt i hasorna när jag börjar söka i hyllorna, jag har läst för många romaner och det är alltid samma sak.
– Hur då samma sak?
– Det är kärlek och sen kommer någon hantverkare.
– Hantverkare? Du har kanske läst fel romaner.
– Alla mammas.
Jag plockar fram en biografi, någon krigsskildring, lite blandad verklighet medan vi samtalar.
– Men den jag tycker att du ska läsa är den här. Jag ger honom Per Hagmans När oskulder kysser.
– Inte en enda hantverkare så vitt jag kommer ihåg, försöker jag.
Den unge mannen skummar igenom baksidestexterna och vänder och vrider på böckerna. Efter en stund plockar han åt sig Hagmans bok och ger mig tillbaka resten.
– Precis, säger han, det är den här jag ska ha.
Läsning är inte olikt ätande. Mat och böcker äger båda förmågan att vara lättsam njutning, hedonistiskt frosseri, andlig sällhet och samtidigt ett primitivt grundläggande behov för liv och hälsa. Vi vet inte alltid vad vi vill äta och vi vet inte alltid vad vi vill läsa. Vi vill inte veta vad vi är sugna på i varje ögonblick. Hur skulle vi då kunna lockas, inbjudas, förföras, tipsas, förtjusas, undervisas och introduceras. Hur skulle vi kunna provsmaka, bläddra, citera och dofta?
Ett bibliotek kan vara en aptitretande saluhall för läshungriga. En sinnlig plats att komponera hela läs-måltider på. Det finns inga felaktiga sätt att leta bland böcker. Man kan söka sig fram, med eller utan guide, med urklippta recensioner under armen eller utan någon plan eller karta. Man kan välja på roliga boktitlar eller vackra omslag, obekanta författare som kanske är värda att möta. Man kan läsa slutet först på klassikerhyllan och sedan ställa tillbaka, man kan hitta en vän att läsa högt med i en vrå. Man kan låna för att det är gratis, för att man behöver tröstas, bildas, lugnas, våga.
Det bästa vi kan göra med böcker är att ta plats bland dem med vår aptit. Då blir de levande ingredienser i våra liv.

Pernilla Glaser

Lämna en kommentar