Poeten Erkki Lappalainen har avlidit i Stockholm, 63 år gammal. Han blev mest känd som den som införde Poetry Slam i Sverige, estradpoesi som tävling.

Erkki var född i Eno i norra Karelen, men flyttade i unga år till Sverige, där han blev metallarbetare. För att lära sig svenska sökte han sig så småningom till en folkhögskola, och kom till Biskops-Arnö och dess nordiska litterära linje. Där började han skriva dikter och där träffade han också unga poeter från bland annat Svenskfinland. Han ville inte tillbaka till fabriksgolvet, utan föredrog en osäker men meningsfull tillvaro i diktens tjänst. Det innebar att han fungerade som något slags allt-i-allo på kulturkollektivet Kapsylen på Tjärhovsgatan 44 på Söder i Stockholm, och därför kunde bo i gårdskarlsbostaden där. Det var en miljö som representerade det bästa inom sjuttiotalsengagemanget: viljan att gemensamt forma en bättre tillvaro, både skapa nytt och försvara gammalt som var värt att försvara. Det kom till uttryck i ockupationen av fyra rivningshotade hus i kvarteret Mullvaden på Söder, där Erkki och även andra från Kapsylen deltog. Ockupationen varade i nästan ett år, 1977–78, och utvecklades från en manifestation mot bostadspolitiken till ett experiment i att leva tillsammans.

Erkki var både romantiker och realist och det avspeglas också i hans skildring av tiden i Mullvaden i boken I Mullvaden levde vi, med foton av Micke Berg, som också han levde i Mullvaden. (Boken gavs ut på Boklaget och dikter och foton pusslades ihop under några intensiva dagar på Ny Tids redaktion.)

Skådespelerskan Marika Lagercrantz, som var en av hans närmaste vänner, berättar i sina minnesord:

”En sen natt under ockupationen av Mullvaden 1978, kom Erkki in i vaktrummet där jag satt och sa: Polisen hotar med våld och stormning. Vi ska svara genom att göra en opera. Jag svarade att det var omöjligt.

– Just därför, svarade Erkki. Vi måste fortsätta att tro på det omöjliga. Annars finns det ingen anledning att leva.

Vi gjorde det!”

Erkki skrev librettot och hundratals mänskor medverkade i arbetet med Mullvadsoperan, som senare, när husen var rivna, turnerade i Norden.

På åttiotalet var Erkki med om att starta Poeternas estrad och på 90-talet introducerade han Poetry Slam i Sverige. När han ringde till Marika Lagercrantz för att få henne med svarade hon: ”Det är omöjligt, man kan inte tävla i poesi.”

Men sedan slutade hon säga att något är omöjligt och tävlandet i poesi blev en smärre folkrörelse.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.