Gerillaodlare lägger beslag på oanvänd stadsmark och odlar grönsaker i lådor byggda av gamla bildäck och betongsäckar.

Våren 2009 dök det upp några odlingslådor intill järnvägsspåren i Böle. Det är en lugn och undangömd plats bakom gamla lokhallar och oanvända tågspår, men ändå mitt i staden. Till en början var det knappt någon som lade märke till dem, fastän de syns under det västligaste tågspåret då man åker in till Helsingfors centrum. Endast några av depåns arbetare hade upptäckt den lilla odlingen, men de brydde sig inte om den.

Bakom odlingen ligger den finländska miljöföreningen Dodo r.f. Föreningens tema för år 2009 var ”Mat och staden”. I samband med temat ville en liten grupp inom föreningen testa på en gerillaodling, det vill säga lägga beslag på någon annans mark och börja odla där.

Arkitektstuderanden Maria Nordlund gick med i Dodos stadsodlingsverksamhet under hösten 2009. Hon hade nyss flyttat tillbaka till Finland efter en vistelse i Berlin. I Berlin hade Nordlund varit med och skött en hemlig trädgård som startats av hennes bekanta.

Det var på Dodos årliga Megapolisevenemang som jag fick höra om odlingsverksamheten, berättar hon. Odlarna presenterade sin verksamhet och jag gick fram till dem för att berätta om mina egna erfarenheter.

osäker framtid

Följande år fortsatte odlandet i Böle och Dodo började reda ut vem som egentligen äger platsen, vilket inte var så lätt som man kunnat tro. Det är Trafikverket som äger järnvägsspåren och Senatfastigheter som äger byggnaderna på området.

Tillslut fick vi ett erbjudande om att hyra av Trafikverket, men hyran var så hög att vi inte kunde betala den. Ännu är det ingen som klagat, men ibland kan man få kommentarer av personer som råkar gå förbi då man är där och sköter odlingen.

Odlingens framtid är alltså rätt så osäker.

Det räcker med att en enskild person stör sig på odlingarna och börjar klanka ner på oss och reda ut verksamhetens laglighet.

I Böle odlar man matväxter och andra nyttoväxter, som ätbara blommor. Plantorna planteras inte i den möjligtvis nedsmutsade jordmånen, utan i odlingslådor byggda av lastpallar, lastpallars kragar och i gamla bildäck. Lådornas höga kanter håller också citykaniner och andra djur borta från växterna. Luftföroreningar är ett vanligt orosmoln för människor, men man behöver inte vara rädd för att stadsodlade växter ska innehålla tungmetaller eller polyaromatiska kolväten.

Efter det första odlingsåret förde vi våra plantor till ett laboratorium för testning och resultatet var att växternas föroreningsvärden var normala. De luftföroreningar som samlas i växterna brukar stanna på bladen och kan sköljas bort på samma sätt som man vanligtvis sköljer växter, försäkrar Nordlund.

Inga gröna fingrar

Via sina webbplatser och annan marknadsföring försöker stadsodlarna sprida verksamheten. Liknande stadsodlingar finns bland annat i Vik och Vallgård, där grannskapet själva engagerat sig i odlingen. Också andra orter i landet, bland annat Tammerfors och Åbo har sina egna odlingar.

Planen är att utveckla verksamheten i Böle inför 2012 då Helsingfors är designhuvudstad. I en vändplatta för lok som tagits ur bruk ska man bygga ett växthus och placera odlingslådor runtomkring. För att skapa mera liv på området vill Dodo också öppna ett sommarcafé, där man kunde ordna olika evenemang.

I Fiskehamnen har Dodo 180 stycken betongsäckar som bildar små kolonilotter som hyrs ut till runt 60 stadsbor. Till skillnad från de andra odlingarna är odlingen i Fiskehamnen inte olovlig, utan en del av områdets planerade tillfälliga användning.

Intresserade kan anmäla sig till Dodos e-postlista för aktiva stadsodlare. Vi organiserar vattningsturer och olika odlingstalkon. Det är ett sätt för en stadsbo att få stoppa sina fingrar i myllan.

Dodo distribuerar också odlingslådor åt intresserade privatpersoner. Flera husbolag och några daghem har skaffat lådor till sina gårdar. Ofta är det aktiva familjer som vill ha lådan, får beslutet klubbat igenom och sedan sköter om odlingen.

Också skolgårdar skulle passa bra som odlingsställen, men det problematiska är att skolorna är stängda under nästan hela växtperioden. Jag har ändå hört om en odling i lågstadieskolan Töölön ala-aste, som sköts av en elevs mamma under sommaren.

En annan möjlighet är att skapa en liten odling på sin egen balkong eller på sitt fönsterbräde. Man behöver inte ha gröna fingrar för att lyckas, man kan börja med något enkelt.

Allra enklast kommer man undan genom att köpa en färdig krukört i en vanlig matbutik och plantera den i en kruka. Vi har enkla anvisningar och tips för odlandet på vår webbplats, som vi skapat tillsammans med studerande från How to Change the World -kursen vid Aalto universitetet.

delikatesser

Det är många som vill smaka på arbetets frukter. Butiksgrönsaker sägs vara både smaklösa och vattniga jämfört med självodlade grönsaker. Under det andra odlingsårets höst var det många som suktade efter majsen som växte i Böle, men då den slutligen skulle skördas hade någon stulit flera av kolvarna. Annars har odlingarna ändå fått vara i fred och skyddats från vandaler.

Igår åt jag mina första egna rädisor för i år. De smakade rätt starkt, då man blivit van med svaga butiksgrönsaker. Men det är roligt att tänka att de kommit från de små frön man själv planterat.

Dodos motto är att miljöproblem ska lösas i staden. Målet med stadsodlingen är inte att börja odla all mat själv, utan att försöka rikta människors uppmärksamhet på varifrån maten man äter egentligen härstammar.

Vi vill öka kunskapen och intresset för att odla i staden och på det viset främja närmaten. Genom att göra saker tillsammans kan man visa stadsbor hur man odlar.

Fanny Fröman

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.