Så sent som 1988 fick Colombia och omvärlden reda på Nukak Makú-folkets existens. Kontakten med utomstående blev snabbt förödande för den lilla stammen av jägare och samlare som lever i Amazonas. Hälften av medlemmarna dog till följd av vanliga sjukdomar som de inte har något skydd mot. I dag bor uppemot hälften av de 600 återstående nukakindianerna inte längre i djungeln. De har blivit bortkörda av väpnade grupper och drogkarteller, berättar Laura de Luis, pressansvarig på Survival International som arbetar med Nukak Makú-folket i Colombia.

– Många nukakindianer har tvingats slå sig ner i utkanten av städerna, där de lever under hemska förhållanden. De som fortfarande lever i djungeln får allt svårare att röra sig fritt eftersom gerillan odlar kokablad på deras territorier.

Nyligen attackerade Farcgerillan en läkarbrigad som var på väg att bistå Nukak Makú-folket. Gerillasoldaterna stal mediciner, läkarutrustning och en ambulansbåt som skulle användas av indianerna.

Flera gånger har karavaner av utmärglade nukakkvinnor och -barn nått byar eller städer efter att ha flytt från sina områden. Många talar ingen spanska alls och förstår inte varför beväpnade män kör bort dem. Vid flera tillfällen har kvinnor utsatts för våldtäkter. Det har även hänt att nukakindianer har tvingats eller lurats att hjälpa kokainfabrikörer. Som betalning har de fått läsk och kakor.

Med så få medlemmar kvar löper Nukak Makú-folket stor risk att försvinna, både kulturellt och fysiskt. Survival International kräver att Colombias regering agerar.

– Regeringen måste se till att urfolkens rättigheter respekteras i enlighet med internationella avtal. Deras territorier måste skyddas och de får inte bli föremål för det vi kallar ”utveckling” utan deras samtycke, menar de Luis.

Martin Garat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.