Man ska förstås inte överdriva likheterna mellan det gångna årets protestvågor världen över, men gemensamt för många protester tycks vara att de inte har varit socialt eller åldersmässigt nischade. Man kan säkert också, utan att överdriva likheten, säga att de är protester mot systematiskt vanstyre.

Occupy Wall Street-protesten breder i skrivande stund ut sig över några gator och en park i centrala New York för fjärde veckan i rad och har hunnit bli objekt för väldigt varierande medieuppmärksamhet. En sevärd källa för den som intresserar sig för händelserna i New York är Democracy Now, www.democracynow.org som 6.10 ägnade ett program åt protesterna. Där borgerliga amerikanska medier har varit benägna att se ett kaotiskt pack av knäppskallar med ett otydligt budskap ser man i de här klippen otroligt rediga, välformulerade, rasande arga och sinsemellan väldigt olika människor som förklarar varför de har fått nog av ett samhälle som kanaliserar mera pengar till de rika och låter de fattiga ta stötarna av det ekonomiska systemets instabilitet.

Det är också intressant att se den kavalkad av fackliga ledare som här talar till den samlade folkmassan. Det här är sidor av USA som sällan når över nyhetströskeln i europeiska medier, och sanningen att säga ger de här fackbossarna en liten mersmak för en starkare politisk retorik också hos oss.

Den man kanske inte skulle ha brytt sig om att se i det här sammanhanget är studiogästen, den antikapitalistiska rörelsens faktotum Naomi Klein. Först får man intrycket av att hon sitter där och för fram sina egna käpphästar i stället för att analysera det som händer just nu. Men som den skickliga retoriker hon är lyckas hon ändå sätta in några enkla pusselbitar som får allt att hänga bättre ihop.

Klein noterar att beslutsfattare länge har försökt övertyga människor om att det råder konstant knapphet i samhället: det finns inte pengar för hälsovård eller för att ordna boende för alla, det finns inte tillräckligt med plats i landet för att tillåta immigration. Men det här är en falsk knapphet (false scarcity): det stämmer helt enkelt inte att det inte finns resurser att ge alla människor i de rika västländerna vad de behöver. Problemet är att det ekonomiska system vi har (här som i USA) styr pengarna till fel ställen.

Däremot finns det en verklig knapphet (real scarcity) som systemet inte vill ta i: den som har att göra med ändliga naturresurser och en miljö som inte tål den påfrestning som den utsätts för idag.

”Det är det som är så kraftfullt och symboliskt med den här protesten, att man går till Wall Street, denna plats av överflöd, och avslöjar lögnen om knapphet”, säger Klein.

I Finland kan man kämpa mot den falska knappheten och för en mer rationell ekonomi på lördag 15.10 på torgmötet Torilla tavataan, som hämtar sin inspiration från den gångna vårens spanska protester. Evenemanget ordnas i flera städer; i Helsingfors träffas man klockan 12 på Narinken.

Är man för upptagen med shopping på lördag kan man i stället tälta på Tokoistranden i Helsingfors under De bostadslösas natt på måndagen den 17, från och med klockan 17. Tältningen ordnas av Kallio-rörelsen i samarbete med medborgarrörelsen kring De bostadslösas natt.

Nora Hämäläinen

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.