Brädspelet Warhammer är en blandning av tennsoldater, precisionsmålning och Fantasy, skriver Leo Larjanko, praoelev på Ny Tid.

När jag steg in i Games Workshop slogs jag genast av hur lungt och avspänt där var efter Kampens kaotiska nedre våning med folk springande hit och dit i jakt på bussar, mat och andra saker. Det var som en fridens oas där folk satt och målade små miniatyrfigurer medan andra stod och kastade tärningar över spelbord där arméer med miniatyrsoldater stod uppställda. Det handlar alltså om Warhammer, ett slags brädspel för att säga det enkelt. Jag håller själv på med det och det är väldigt roligt.

Men Warhammer är mycket mer än bara ett spel, t.ex. målandet av spelfigurerna. Det är svårt att föreställa sig hur mycket tid en warhammer-fantast lägger ner på att få rätt nyans på t.ex. en spjutspets. En annan rolig sak med det här spelet, eller hobbyn, är alla olika valmöjligheter. Innan man börjar spela, bygger man upp en armé enligt vissa smått invecklade regler. Arméerna kan alltså te sig helt olika från spel till spel, och inte bara det, själva spelplanen är varje gång ny! Så även om Warhammer kan kallas ett brädspel, spelas det ingalunda på ett fast bräde. Istället tar man ett bord, vilket som helst, och sätter själv upp terrängen. Självklart har Games Workshop, företaget bakom Warhammer, tillverkat ”special”designade spelbord. Men vad som helst duger, med lite fantasi fungerar det mesta. Och fantasi är också en del av Warhammer, eller egentligen Fantasy. Självklart är inte alla soldater människor, eller ens människoliknande. Det finns demoner, alver, orcher, råttmänniskor o.s.v.

Själva spelet går ut på att man med sin egen armé av miniatyrsoldater ska slå ihjäl motståndarens armé, men på ett lugnt och strategiskt sätt – Warhammer ger alltså inte samma adrenalinkick som att skjuta ihjäl zombies på en datorskärm. Det är också mer socialt än ett datorspel eftersom man möter nya människor genom spelet, inte bara i Games Workshop i Helsingfors utan runtom i världen – så kan man till exempel ta med sig sina figurer till en Games Workshop i London och sätta sig ner för att spela eller måla – med väldigt få undantag är det gratis och tillåtet varje dag.

Games Workshop grundades 1975, någonstans i England. Först var det en ”normal” brädspelsbutik, men sedan kom något ljushuvud på den revolutionerande idén att blanda tennsoldater, Fantasy och invecklade regler. Snart sålde butiken endast Warhammer-tillbehör och varianter. Idag finns konceptet utspritt i hela världen. Det finns ca 340 Games Workshopbutiker plus 3 700 butiker som säljer Warhammer men inte ingår i företaget. I Finland finns den ovannämnda Games Workshop i Kampens köpcentrum i Helsingfors. Det är därifrån jag fått all den här informationen – genom att fråga ut riktiga fantaster som så gott som bor i butiken. Några av dessa har hållit på med Warhammer i över tjugo år utan att tröttna på det. När jag frågade vad som fått dem att fortsätta, svarade de att det är variationen. ”Med varje ’ras’ (d.v.s. demoner, orcher etc.) kan man bygga otroligt många olika arméer, och det finns över tio olika raser”. Dessutom finns det olika versioner av spelet. Games Workshop säljer både det ”normala” Warhammer som utspelar sig i en krigshärjad medeltidsliknande värld, och en scifi-version som utspelar sig i ett krigsdrabbat framtidsuniversum. Även om spelen har många likheter, så finns det också betydande skillnader. Om du är Fantasy- eller Scifi-intresserad utöver det vanliga, så kanske Warhammer är något för dig. Det riktar sig inte till någon speciell åldersgrupp, alla är välkomna att pröva.

 

 

Leo Larjanko

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.